Hlavní obsah

Václavu Havlovi by bylo 80 let, státníka si připomene Česko i svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Havel by ve středu oslavil osmdesáté narozeniny. Jubileum si lidé a instituce připomenou po celém Česku i ve světě. V podvečer se chystá shromáždění na Václavském náměstí a slavnostní koncert v Rudolfinu.

Foto: Josef Horázný, Martin Štěrba, ČTK

Václav Havel by se 5. října dožil osmdesáti let.

Článek

Připomínku výročí v Praze plánuje i Hrad, ale bez přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který je na návštěvě Zlínského kraje. [celá zpráva] Oslavy připravila i Praha 6 a řada divadel. Havlovo jubileum se připomíná celý letošní rok, na který připadá i páté výročí úmrtí někdejšího prezidenta.

V Praze na Václavském náměstí zazní kromě hudby stále aktuální věty z Havlových projevů a názory známých lidí na to, proč jeho osobnost chybí v současné době. Shromáždění pořádá spolek VH80 a chce jím oslovit ty, "kdo si prvního polistopadového prezidenta váží a kdo chtějí, aby se jeho principy a hodnoty neztratily ze života české společnosti ani z mezinárodního směřování země", uvedl za spolek Tomáš Smetánka.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Havel v lednu 1992

Zástupci prezidentské kanceláře položí dopoledne květiny u prezidentova hrobu na Vinohradském hřbitově, následně se prvním hradním nádvořím rozezní fanfáry.

Národní divadlo vzpomíná na Havla festivalem, který začal už v úterý, další scény tak učiní dnes. Ve Dvořákově síni Rudolfina začne v 19:30 slavnostní koncert za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky, živě ho bude přenášet Česká televize.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Obě Havlova letošní výročí se připomínají i ve světě. Před plénem ve Štrasburku Havla odpoledne připomene předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Jako jednu z hlavních linií mají letos Havla Česká centra. Vzpomínkový cyklus zahrnuje výstavy, divadla, filmové projekce, přednášky, besedy s pamětníky. V některých zemích se téma objevilo už na jaře.

Reklama

Související články

Havel bude mít desku na zdi borské věznice

Roky, které strávil Václav Havel v cele na Borech, připomene pamětní deska umístěná na zdi věznice. Slavnostně odhalena bude ve středu 5. října při...

Praha má náměstí Václava Havla

Piazzetta Národního divadla byla v úterý slavnostně pojmenována jako náměstí Václava Havla. Stalo se tak v předvečer výročí nedožitých 80. narozenin bývalého...

Výběr článků

Načítám