Hlavní obsah

Havel bude mít desku na zdi borské věznice

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky, které strávil Václav Havel v cele na Borech, připomene pamětní deska umístěná na zdi věznice. Slavnostně odhalena bude ve středu 5. října při příležitosti Havlových nedožitých osmdesátin. Havel byl v borském vězení od 30. července 1981 až do 28. ledna 1983.

Foto: Profimedia.cz

Plzeňská věznice Bory

Článek

„Součástí nápisu na desce bude také číslo, které měl Václav Havel přiděleno, chybět nebude ani srdíčko, jež tento spisovatel, dramatik a politik připojoval ke svému podpisu,“ sdělila mluvčí plzeňské radnice Eva ­Barbor­ková.

Autorem pamětní desky je plzeňský akademický sochař František Bálek, celou akci ini­cioval senátor Lumír Aschenbrenner (ODS) a jeho přátelé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Havel na Fóru 2000.

Na léta v plzeňském kriminálu Havel zavzpomínal v roce 2009, když na radnici západočeské metropole přebíral prestižní Cenu 1. června.

„Nejsem dobrodruh, nejsem člověk s dobrodružnými sklony, a přesto jsem měl velmi dobrodružný život. Pravděpodobně proto, že tomu chtěly dějiny, a nikoliv proto, že jsem to chtěl já. Uvedu jenom jeden paradox. Já jsem určitou část svého života prožil zde v Plzni na Borech za to, že jsem se zasazoval za lidská práva. A nyní za totéž zde dostávám cenu,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám