Hlavní obsah

Praha má náměstí Václava Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piazzetta Národního divadla byla v úterý slavnostně pojmenována jako náměstí Václava Havla. Stalo se tak v předvečer výročí nedožitých 80. narozenin bývalého prezidenta.

Praha má náměstí Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

O pojmenování prostoru rozhodl koncem září pražský magistrát. Nápad vzešel od ředitele první scény Jana Buriana. [celá zpráva]

Na náměstí byla umístěna i instalace sochaře Kurta Gebauera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Při té příležitosti pojmenování piazetty Národního divadla na náměstí Václava Havla byla odhalena i plastika Kurta Gebauera. Na snímku zleva Dagmar Havlová, Jan Burian, Daniel Herman, Adriana Krnáčová a Vlasta Chramostová.

V Praze zatím po Havlovi žádná ulice pojmenovaná nebyla, jeho jméno nese mezinárodní letiště. Objevily se kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesla Havlovo jméno.

Piazzettu Národního divadla navrhl český architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Piazzeta Národního divadla byla slavnostně přejmenována na Náměstí Václava Havla.

V zahraničí bylo již loni v červnu po Havlovi pojmenováno náměstí v izraelské Haifě. V Polsku zase po Havlovi pojmenovali ulici v Gdaňsku a uličku a přilehlý parčík v centru Opole. Ve francouzském Štrasburku byla Havlovým jménem nazvána jedna z budov Evropského parlamentu a v Paříži byla roku 2013 slavnostně otevřena Knihovna Václava Havla. Na různých místech světa i Česka také byly umístěny už téměř dvě desítky laviček Václava Havla.

Havel zemřel v prosinci roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám