Hlavní obsah

Sever republiky zasáhnou vydatné deště a přidá se i vítr, varují meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varují před vydatnými srážkami a silným větrem. V Jeseníkách a Beskydech může spadnout až 90 milimetrů srážek během 48 hodin. Varování platí pro severovýchodní oblasti republiky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Z léta rovnou do zimy

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že od pondělního večera budou srážky přeházet v trvalý déšť, který zasáhne zejména severovýchod republiky.

„Nejvydatnější srážky jsou předpokládány pro návětrné svahy Jeseníků a Beskyd, kde budou při čerstvém severním nárazovém větru orograficky zesilovány. Ojediněle může spadnout kolem 60 milimetrů za 24 hodin a až 90 milimetrů za 48 hodin,” uvedl ČHMÚ.

Déšť začne ustávat v úterý odpoledne, srážky však v horských oblastech začnou přecházet ve smíšené či sněhové. Na menších tocích lze očekávat vzestupy hladin na 1. stupeň povodňové aktivity.

Varování platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj od pondělního poledne do úterního večera.

Vedle toho začne od úterního rána foukat na severu území silný vítr, který bude v horských oblastech v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině.  Slábnout bude až ve večerních hodinách. Výstraha se vztahuje pro severovýchodní okresy republiky a platí od úterního rána do večerních hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám