Hlavní obsah

Kvůli rozhovoru Tuhého v Právu se šéf žalobců Zeman vrátí ke kauze brutálního úniku informací

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechá přezkoumat okolnosti kauzy tzv. brutálního úniku informací z trestního řízení, kde byl původně podezřelý policejní prezident Tomáš Tuhý. Rozhodl se tak na základě výroků, které právě Tuhý řekl v sobotním rozhovoru pro Právo. V tom poznamenal, že celá kauza byla proti němu cíleně vykonstruována. Zeman jeho tvrzení a de facto podezření považuje za velmi závažná.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Věc už nyní kvůli postupu některých současných či bývalých policistů a žalobců řeší i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ukázalo se totiž, že alespoň část poznatků, které původně údajně směřovaly do okolí Tuhého a jeho rodiny, nebyla pravdivá, přesto věc zhruba rok a půl prověřoval jeden pracovník inspekce pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci vedeného Ivo Ištvanem.

Neberu na lehkou váhu slova policejního prezidenta
Pavel Zeman

I když případ nakonec odložil s tím, že nelze možného pachatele zjistit, Zemana nyní zajímá, co prověřování kauzy provázelo. „Nařídil jsem dnes v této věci z vlastní iniciativy výkon dohledu. Stalo se tak na základě rozhovoru pana Tuhého, který jsem si přečetl v Právu, a řekl jsem si, že v dané věci bude nutné dohled vykonat,“ řekl v pondělí Právu Zeman.

Ušito horkou jehlou?

Doplnil, že nyní si jeho podřízení vyžádají k případu kompletní spisový materiál. O tom, co budou nejvyšší žalobci všechno zkoumat, se ale Zeman zatím bavit nechtěl.

„S ohledem na to, jak je ta situace zjitřená, tak se do okamžiku vykonání toho dohledu nebudu k tomu vyjadřovat. Že bude dohled ale nerušený a objektivní, za to vám mohu dát ruku do ohně,“ podotkl nejvyšší žalobce.

„Neberu na lehkou váhu slova policejního prezidenta, to, co říká v rozhovoru pro váš deník, kde říká, že to bylo ušito horkou jehlou a připravené. Tohle je hrozně závažné a není možné se nad tím nepozastavit,“ doplnil nejvyšší státní zástupce.

Tuhý v sobotním rozhovoru pro Právo uvedl, že kauzu údajného úniku informací proti němu „někdo připravoval“, a „zřejmě horkou jehlou, a udělal při tom řadu zásadních chyb“. Celou věc považuje za konstrukci a cílený útok na něj, svou zkušenost s postupem olomouckých vrchních žalobců, kteří případ půldruhého roku prověřovali na základě „vykonstruovaných faktů a nepravdivých údajů“, bere jako velmi negativní. [celá zpráva]

Okolnosti, kdo za vším mohl stát, už tedy nyní řeší inspekce, což v minulých dnech naznačil po jednání parlamentní vyšetřovací komise řešící tuto kauzu šéf GIBS Michal Murín.

„Lze potvrdit, že informacemi, ke kterým se pan ředitel po jednání sněmovní komise vyjádřil, se Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývá,“ sdělila v pondělí redakci mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Zda již inspektoři ve věci zahájili úkony trestního řízení a případně proti komu, to komentovat odmítla. Podle informací Práva se tak již ale stalo, zatím však není jasné, kteří státní zástupci budou věc dozorovat.

Komise chce delší mandát

Nejspíše to ale nebude nikdo z moravských žalobců, protože inspekce pravděpodobně prověřuje postup vrchních žalobců z Olomouce a kvůli možné podjatosti by všechna jim podřízená státní zastupitelství měla být vyloučena.

O tom, zda kauzu bude dozorovat Vrchní státní zastupitelství v Praze, dosud také podle všeho rozhodnuto nebylo. Tamní šéfka Lenka Bradáčová v pondělí redakci sdělila, že od inspekce ještě žádnou informaci neobdržela.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Postupem státních zástupců se zabývá také speciální sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie, která již vyslechla většinu aktérů celé aféry a která na možnou manipulaci s vyšetřováním úniku informací nedávno upozornila. Česká televize v pondělí v této souvislosti uvedla, že její šéf Pavel Blažek (ODS) bude chtít kvůli novým poznatkům prodloužit její mandát, který měl původně vypršet ke konci října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám