Hlavní obsah

Štein: Odvolání je nezákonné, zůstávám ředitelem Vojenské zdravotní pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Karel Štein trvá na tom, že je i nadále ředitelem Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Jednání správní rady, která ho v pátek odvolala, považuje za nezákonné, uvedl v prohlášení. Za nezákonné označilo počínání rady i ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Mapy.cz

Pražská pobočka Vojenské zdravotní pojišťovny

Článek

Devět z 15 členů rady, mezi nimiž byli především zástupci ministerstev obrany a financí spravovaných hnutím ANO, odvolalo i svoji předsedkyni Jitku Šebkovou a na její místo zvolilo dosavadní místopředsedkyni Lenku Poliakovou. Právě Poliaková, která v radě zastupuje ministerstvo financí, jednání správní rady na pátek svolala.

Podle ministerstva zdravotnictví ji k tomu ale chybělo oprávnění a u dvou ze členů rady navíc existují právní pochybnosti o oprávněnosti členství.

Štein: Budu se bránit 

Rozhodnutí o svém odvolání označil Štein za nevymahatelný akt. "To osvědčují nejméně tři právní stanoviska a dále i zveřejněné stanovisko ministerstva zdravotnictví," uvedl v prohlášení.

"VoZP ČR budu před těmito nezákonnými praktikami bránit všemi dostupnými prostředky," dodal.

Po Šteinově odvolání pověřila rada podle mluvčího Richarda Medka řízením pojišťovny ekonomického náměstka Pavla Koláře. Novým místopředsedou správní rady byl zvolen brigádní generál Zoltán Bubeník.

O Šteinově odvolání se spekulovalo od loňského prosince. Policie ho loni obvinila z nehospodárného nakládání s penězi. Stíhání se zřejmě týká více než 20 podezřelých zakázek. Pětašedesátiletý Štein, který VoZP řídil od července 2009, nařčení popírá.

Němeček mluví o nucené správě

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pátek uvedl, že pokud se obě křídla správní rady nedohodnou a pojišťovna nebude plnit svoje závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče, je ministerstvo připraveno uvalit na pojišťovnu nucenou správu.

"Situace ve vojenské pojišťovně je alarmující a poslední kroky uskutečněné jen částí správní rady nás jen utvrzují v přesvědčení, že bude nutné přikročit ke konkrétním opatřením, abychom zabránili případným škodám," řekl Němeček.

Pravomoc uvalit nucenou správu ministerstvo zdravotnictví v roce 2005 využilo u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Tehdejší ministr David Rath svůj krok, který vyvolal značné politické kontroverze, zdůvodňoval rostoucím dluhem pojišťovny, který překročil 12 miliard korun.

Nucená správa může trvat maximálně rok a je velkým zásahem do činnosti pojišťovny, protože stát v podstatě přebírá kontrolu nad chodem organizace.

Během nucené správy podléhají všechna rozhodnutí orgánů zdravotní pojišťovny schválení nuceného správce, který je zaměstnancem ministerstva zdravotnictví nebo financí. Podle zákona o zdravotním pojištění mohou v případě nucené správy pojištěnci pojišťovnu opustit a přejít k jiné.

VoZP má asi 700 tisíc pojištěnců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám