Hlavní obsah

Němeček lékařům slíbil víc peněz do zdravotnictví, Babiš je proti

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze se včera sešli delegáti mimořádného sjezdu České lékařské komory (ČLK) a celým jednáním se jako červená nit neslo téma nedostatku peněz pro zdravotnictví a nedostatek lékařů. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) víc peněz slíbil, vicepremiér Andrej Babiš (ANO) je ale proti. Rozhodne vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Zdravotnictví je katastrofálně podfinancováno,“ prohlásil v úvodním projevu prezident komory Milan Kubek. V pěti bodech nastínil krizový plán, který by měl řešit problémy zdravotnictví: zvýšení výdajů na zdravotnictví, spravedlnost v úhradách zdravotních služeb, zvýšení příjmů zdravotníků, reformu vzdělávání lékařů a sester a kontrolu personálního vybavení poskytovatelů zdravotních služeb.

Použiji takový bonmot: Tak dlouho se bezdůvodně křičí‚ hoří, že až jednou opravdu hořet začne, tak už nikdo s vodou nepřiběhne.
Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví

Němeček  lékařům řekl, že čtyři body z něho se plní. Kontrolu si ale stát ponechá. Slíbil také, že ČSSD na vládě prosadí pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce.

Priorita vlády

S opatřením nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO) a kabinet projednávání Němečkova návrhu koncem srpna přerušil. „Vrátí se k němu a vláda rozhodne hlasováním,“ uvedl Němeček. Dodal, že medicína je stále dražší a další peníze jsou třeba.

Němeček připomněl, že přes neustálou kritiku je situace ve zdravotnictví mnohem lepší, než jaký obraz kritici vytvářejí. „V historii ČR tady nebyla vláda, která by toho udělala pro zdravotnictví tolik jako tato vláda v čele s ČSSD. Zdravotnictví je a bude její prioritou.“ Lékařům připomněl nejzásadnější kroky, které kabinet premiéra Sobotky prosadil.

„Obrátili jsme trend a zoufale podfinancované zdravotnictví dostalo živou vodu nejen v podobě zvýšených investic do nemocnic; každoročně se navyšují platby za státní pojištěnce, a to celkem o 20 procent, předložili a schválili jsme zákon, který zjednoduší vzdělávání lékařů a sester, příjmy zdravotníků vzrostou během tří let o 30 procent atd.,“ uvedl Němeček.

Požadované miliardy navíc za tzv. státní pojištěnce, tedy z peněz všech daňových poplatníků, nejsou skutečným lékem na problémy českého zdravotnictví, ale pouze placebem, které nebude mít bez systémových změn žádný dlouhodobý efekt.
Andrej Babiš, ministr financí

„Chápu, že se vám to zdá málo a jste nespokojeni, ale dvacet let neřešené problémy neumím vyřešit za rok či dva. K tomu více potřebuji vaši pomoc,“ vyzval ministr lékaře. Zároveň varoval před neustálými požadavky různých lékařských organizací a skupin, které začíná laická veřejnost vnímat velmi negativně. „Použiji takový bonmot: Tak dlouho se bezdůvodně křičí‚ hoří, že až jednou opravdu hořet začne, tak už nikdo s vodou nepřiběhne.“

Delegáti většinou oceňovali spíš kritické výtky k ministrovi. Nakonec ale i on sklidil potlesk.

Babiš tvrdí, že peněz na léčbu je dost

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš byl na sjezd pozván také, ale kvůli dlouhodobě plánovanému programu se ho nemohl zúčastnit.

Už den předem proto zaslal komoře dopis, v němž píše, že krizový plán zdravotnictví nepomůže. „Požadované miliardy navíc za tzv. státní pojištěnce, tedy z peněz všech daňových poplatníků, nejsou skutečným lékem na problémy českého zdravotnictví, ale pouze placebem, které nebude mít bez systémových změn žádný dlouhodobý efekt,“ míní Babiš.

Domnívá se také, že výdaje na zdravotnictví 7,6 procenta HDP jsou nejvyšší v novodobé historii ČR. „Není a nemůže být tedy v žádném případě pravdou, že české zdravotnictví je podfinancované,“ vysvětluje Babiš.

Delegáti sjezdu přesto vyzvali vládu, aby rychleji řešila problémy zdravotnictví. „Očekáváme od ní razantní kroky, ne postupné, ty nám nepomohou,“ shrnula naléhavost situace jedna z delegátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám