Hlavní obsah

Dny NATO táhly navzdory deštivému počasí. První den přišlo 45 tisíc lidí

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

První den patnáctého ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR poznamenalo velmi nepříznivé počasí. Dopoledne se ještě vydařilo, ale už před polednem začal areál mošnovského letiště skrápět déšť, který se uklidnil až později odpoledne. Přesto nedošlo k omezení programu ani leteckých ukázek. Návštěvnost byla podstatně nižší než loni, i tak akci během prvního dne navštívilo zhruba 45 tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Dny NATOVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

V minulém roce, kdy panovalo podstatně lepší počasí, přišlo na letiště v první den rekordních 155 tisíc lidí. O tom, že účast bude zhruba třetinová oproti loňsku, svědčily už ráno mnohem kratší kolony ve směru z Ostravy na Mošnov. V minulosti byly několik kilometrů dlouhé, letos maximálně jeden kilometr, a to přesto, že se letos návštěvníci akce museli kvůli bezpečnosti podrobit osobním prohlídkám.

Foto: Aleš Honus, Právo

Letos se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava představuje technika a jednotky z historicky nejvyššího počtu 21 zemí.

„Letos jsme přichystali návštěvníkům opravdu nezapomenutelnou podívanou, řadu exkluzivních premiér a rekordní čísla. Akce opět dokazuje, že každým rokem nabízí nové věci a letos je seznam premiér a rekordů opravdu dlouhý,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda pořadatelského sdružení Jagello 2000. „Jsme velmi rádi, že i za nepříznivého počasí si každý přišel na své - fanoušci letectví, pozemních armádních jednotek i příznivci nevojenských bezpečnostních složek,“ dodal Zbyněk Pavlačík.

I letos na akci přijela řada vrcholných politiků včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Předseda vlády řekl, že jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, a proto ji rád podpořil svou účastí. Dodal, že ve státním rozpočtu je na obranu pro příští rok vyčleněno 52 miliard korun, což 4 miliardy více než o rok dříve. „Dnešní svět bohužel není bezpečné místo, Česká republika s tím musí počítat a musí se na to připravit," vysvětlil Sobotka.

Dva bombardéry i jordánské vojačky

Patnáctý ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nabízí v sobotu i v neděli rekordní účast zahraničních jednotek, které předvádějí jak akční ukázky svých bojových schopností, tak i svou techniku. Letos do Mošnova přijely vojenské jednotky z historicky nejvyššího počtu 21 zemí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na přehlídce je možné spatřit i americký bombardér B1.

Spojené státy americké poprvé na Mošnově představují dva typy svých strategických bombardérů, kromě „tradičního” B-52 Stratofortress v premiéře i nadzvukový strategický bombardér B-1B Lancer. Po roce mohli návštěvníci obdivovat účast speciální ženské protiteroristické jednotky jordánské armády, která předvedla vysvobození rukojmích z uneseného letadla.

Speciálním partnerským státem letošního ročníku akce je letos Německo, které do Mošnova delegovalo všechny složky svých ozbrojených sil a další bezpečnostní složky.

Reklama

Výběr článků

Načítám