Hlavní obsah

Půlmiliónová pokuta pro dopravní podnik za opencard platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půlmiliónová pokuta pražskému dopravnímu podniku za chyby při uzavírání smluv na opencard platí. V pátek o tom rozhodl Krajský soud v Brně. O sankci v roce 2013 rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokutu 600 tisíc korun dostal již dříve i pražský magistrát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Praha i dopravní podnik pochybily při uzavírání řady smluv se společností Haguess v letech 2007 až 2009. Sankci pro Prahu už soudy v minulosti potvrdily, panovaly ale spory, zda je za projekt odpovědný i dopravní podnik.

Krajský soud původně rozhodl ve prospěch dopravního podniku s tím, že problémy způsobil pražský magistrát a dopravní podnik pak jednal jako jeho podřízená organizace. Nejvyšší správní soud (NSS) ale rozhodl opačně a případ mu vrátil. Soud nižší instance v pátek rozhodl ve prospěch ÚOHS, protože byl rozsudkem Nejvyššího správního soudu vázán.

Podle názoru NSS Praha a dopravní podnik skutečně vytvořily pro společnost Haguess jako vybraného uchazeče původní zakázky „stav exkluzivity”. Spočíval v tom, že požadovaný software k čipovým kartám opencard v důsledku sjednaných licenčních podmínek nemohl rozšířit nikdo jiný než ten, kdo jej vytvořil.

Tresty za chybné smlouvy

S projektem Opencard jsou spojeny problematické smlouvy z minulosti a řada soudních pří. Za projekt Opencard byl už odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý ředitel magistrátního IT odboru Ivan Seyček. Tresty dostali i bývalí manažeři dopravního podniku. Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dostal minulý týden v kauze Opencard podmíněný trest 2,5 roku, další exprimátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) dvouletou podmínku stejně jako někdejší radní pro dopravu Josef Nosek. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalí primátoři metropole Bohuslav Svoboda (vlevo) a Tomáš Hudeček u městského soudu v Praze

Opencard vlastní asi 1,2 miliónu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Karta měla mít řadu funkcí, nyní je ale především elektronickou tramvajenkou a průkazem do městské knihovny. Kartu má nahradit novinka zvaná Lítačka.

Reklama

Související témata:

Související články

Tresty úředníkům za Opencard platí

Nejvyšší soud udělal podle zjištění Práva definitivní tečku za první částí kauzy Opencard, ve které byli odsouzeni k podmíněným trestům dva úředníci pražského...

Výběr článků

Načítám