Hlavní obsah

Virus zika nakazil už dvacet Čechů

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě od února vyšetřil vzorky několika stovek lidí, kteří se po návratu z rizikových oblastí, zejména Jižní Ameriky, nechali otestovat na virus zika. Odhalil dvacet pozitivních vzorků. K testům přišli už i někteří olympionici po návratu z Brazílie, u žádného se však zatím nákaza virem neprokázala.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti, který je přenašečem viru zika.

Článek

„Od února jsme vyšetřili vzorky od zhruba šesti set osob, pozitivních bylo dvacet,“ uvedla Hana Zelená z oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě.

Ze zmíněných dvaceti pozitivních bylo dvanáct lidí, kteří měli akutní infekci, u osmi se nákaza prokázala až zpětně. „Přišli v době, kdy už žádné příznaky neměli,“ vysvětlila Zelená.

Nabídku nechat se vyšetřit dostali i čeští účastníci olympiády a poté také paralympiády v Riu. Pokud sportovci neměli žádné příznaky, k eventuálnímu testování měli přijít nejdříve tři týdny po příjezdu. Olympijská výprava, která čítala přes sto sportovců, má už toto období za sebou, o testy však zatím účastníci her moc velký zájem nemají.

„Přišlo jich deset patnáct, víc ne,“ nastínila Zelená s tím, že dokončené testy u žádného nákazu zikou neodhalily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám