Hlavní obsah

Oligarchové si budou muset vybrat, prohlásil Sobotka. Jsou to zoufalci, označil Babiš poslance

Novinky, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se po schválení přísnější novely zákona o střetu zájmů nepřímo obul do vicepremiéra a šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO). Kvůli jeho podnikání se normě přezdívalo Antibabiš. Podle ministra financí jsou poslanci zoufalci a nevědí, jak svět funguje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ve Sněmovně byl projednáván zákon o střetu zájmu. Andrej Babiš (na snímku) se jednání neúčastnil, sledoval výsledek hlasování v předsálí jednacího sálu.

Článek

„Přísnější zákon o střetu zájmů přijat. Oligarchové si budou muset vybrat: buď členství ve vládě, nebo dotace, veřejné zakázky a vlastnictví médií,” uvedl Sobotka na Twitteru ve zjevné narážce na koaličního partnera.

Poslanci ve středu souhlasili, že členové vlády nebudou moci vlastnit média. Firmy, ve kterých bude mít člen kabinetu čtvrtinový nebo větší podíl, nedosáhnou na nenárokové dotace ani investiční pobídky a nebudou se moci účastnit veřejných zakázek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Závěrečné hlasování

Zatímco tato změna začne platit od nabytí účinnosti zákona, vlastnictví médií bude ministrům zapovězeno od příštího volebního období.

Samotný Babiš se středečního projednávání závěrečného čtení neúčastnil a dění v sále pozoroval pouze z kuloárů.

Když jsme vyjednávali o koalici, všichni věděli, co všechno vlastním
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

„Jsou to zoufalci, kteří nevědí, jak funguje svět,” citovala ČTK ministra glosujícího rozhodování poslanců.

Na odpolední tiskové konferenci uvedl, že od koaličních partnerů takový přístup nečekal. „Když jsme vyjednávali o koalici, všichni věděli, co všechno vlastním. Jednám transparentně,“ podotkl Babiš.

Upozornil, že všechny tradiční politické strany hlasovaly společně. Jejich postup označil za tlak, aby odešel z politiky.

„Dopadlo to, jak to dopadlo. Uvidíme, jak se k tomu postaví Senát a pan prezident. Potom se poradím se svými právníky,“ dodal.

Co vlastní Andrej Babiš
Andrej Babiš je jedním z nejbohatších Čechů. Podle letošních odhadů časopisu Forbes disponuje jměním ve výši 62 miliard Kč, a je tak druhým nejbohatším Čechem po Petru Kellnerovi (264 miliard Kč). Časopis Forbes již dříve Babiše vyhlásil nejvlivnější osobou ve světě českých médií.
Babiš je stoprocentním vlastníkem koncernu Agrofert, který je jednou z největších firem v postkomunistické Evropě a který sdružuje více než 250 firem z odvětví chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví, dřevařství, pozemních technologií, techniky, dopravy, obnovitelných zdrojů (biopaliva) a médií.
Do skupiny mimo jiné patří chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, Duslo (Slovensko), SKW Piesteritz (Německo), společnosti obchodující s hnojivy, osivy či zemědělskou technikou, mlékárny, masozávody, pekárny a další potravinářské firmy či vydavatelství Mafra, které vydává mj. deníky Mladá Fronta DNES, Lidové noviny a provozuje portál iDnes.cz.
Babiš je vlastníkem i společnosti SynBiol. Podle médií prostřednictvím této firmy vlastní například farmu Čapí hnízdo a účast ve fondu Hartenberg Holding.
Fond vlastní mimo jiné síť klinik FutureLife, které se zaměřují na asistovanou reprodukci a genetiku. Dalšími oblastmi, kterým se fond věnuje, jsou biotechnologická společnost Imunoglukan a společnost Good Food, významný evropský výrobce rýžových vaflí. Letos se fond začal věnovat i nemovitostem, když v Ostravě koupil kancelářský komplex Orchard.
Babiš je také jediným akcionářem společnosti Kostelecké maso uzeniny
Zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám