Hlavní obsah

Hrad musí znovu rozhodnout o poskytnutí informací ke Klausově amnestii

Právo, Jakub Bartosz
Praha

Prezidentská kancelář musí znovu rozhodnout o tom, zda poskytne bližší informace k amnestii vyhlášené 1. 1. 2013 někdejší hlavou státu Václavem Klausem. Rozhodl tak v úterý pražský městský soud, který řešil žalobu zastupitele za Českou pirátskou stranu Jakuba Michálka, jehož žádost o informace Hrad zamítl. Soud vrátil kanceláři žádost k dalšímu řízení.

Foto: ČTK, ČTK

Pražský zastupitel za Českou pirátskou stranu Jakub Michálek (vpravo) s advokátkou Hanou Marvanovou

Článek

Soud zrušil rozhodnutí Hradu o tom, že požadované informace neposkytne. Případ se vrací prezidentské kanceláři k novému rozhodnutí. Verdikt, podle nějž Hrad musí Michálkovi zaplatit náklady vynaložené na soudní proces, je pravomocný. Předseda senátu Ladislav Hejtmánek zdůraznil, že rozsudek neznamená, že by Hrad musel požadované informace poskytnout.

Amnestie z 1. ledna 2013 vyvolala značné kontroverze, ukončila totiž řadu ostře sledovaných kauz. Piráti podali žalobu na prezidentskou kancelář v únoru 2013. Nejdřív vyžadovali informace podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, s čímž neuspěli stejně jako s odvoláním proti tomuto rozhodnutí. Podali tedy žalobu k soudu.

Michálek zastupovaný advokátkou Hanou Marvanovou se domáhá informací o tom, kteří lidé se podíleli na textu amnestie a na určení jejího rozsahu. Také ho zajímá, kdo měl přístup k textu, než ho Hrad odeslal předsedovi vlády k nutnému spolupodpisu. Tyto informace jsou podle právničky akutně ve veřejném zájmu.

Hrad informace odmítl dříve vydat, protože amnestie je právem prezidenta vycházejícím z ústavy, text vyžaduje spolupodpis premiéra a kancelář nemá povinnost o podrobnostech informovat.

Případy korupce bez závěru 

Advokát Hradu Marek Nespala dodal, že prezidentská kancelář má ke svému šéfovi pasivní vztah a plní pouze jeho úkoly.

Klaus vyhlásil amnestii ke konci svého mandátu v závěru tradiční novoroční řeči. Amnestie ukončila kromě krátkých trestů také trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let. Bez závěru skončily některé sledované případy ohledně korupce a hospodářské kriminality.

Anketa

Má být podle vás amnestie nezpochybnitelná prezidentská pravomoc, k níž Hrad nemusí podávat další informace?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
Celkem hlasovalo 2641 čtenářů.

Související téma:

Foto: archív pirati.cz

Česká pirátská strana

Reklama

Související články

Klaus odmítl korupci při amnestii

Bývalý prezident Václav Klaus se v pátek důrazně ohradil proti podezření, že jím vyhlášenou amnestii z kraje roku 2013 mohla provázet masivní korupce. Právo ve...

Výběr článků

Načítám