Hlavní obsah

Třicet měsíců po Klausově amnestii jsou věznice opět plné

Právo, Josef Koukal
Praha

Vězněných osob v Česku opět prudce přibývá. Dva a půl roku po vyhlášení amnestie Václava Klause, kdy počet vězňů klesl z 23 na 16 tisíc, jsou věznice naplněny opět z 98 procent. Celkem ke konci minulého týdne vězeňská služba střežila více než 20 tisíc vězňů, k 1. červenci čekalo na výkon trestu dalších bezmála tři tisíce odsouzených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V patnácti z pětatřiceti nápravných zařízení je kapacita dokonce překročena. Věznice v Odolově na Trutnovsku hlásí čtvrtinový nadstav. O desetinu víc vězňů, než odpovídá běžné kapacitě, mají věznice v Bělušicích, Heřmanicích, Kuřimi, Oráčově a v Rapoticích.

Vězeňská služba ČR už takovou situaci dobře zná. Naposledy jí čelila v roce 2012, kdy věznice s celkovou kapacitou zhruba 20 tisíc míst obývalo průběžně kolem 23,5 tisíce vězňů a dalších zhruba pět tisíc čekalo na nástup výkonu trestu na svobodě.

Kvůli napjatému rozpočtu resortu justice se tehdy vedení věznic vydala cestou průběžné rekonstrukce budov, kdy se kanceláře, sklady či společenské místnosti postupně přestavovaly na cely.

Pokud by tempo, jímž vězni opět začali přibývat, zůstalo na průměru posledních dvou let (166 měsíčně), hrozí stejná situace koncem příštího roku. Jenže odsouzenců za mřížemi přibývá v letošním roce ještě víc. V posledních měsících se jejich počet zvyšoval o dvě až tři stovky. Systém by tak mohl začít kolabovat řádově o několik měsíců dříve.

Musí rozšířit kapacity

Mluvčí vězeňské služby Hana Löffelmannová je ve svých odhadech optimističtější. Na stav před amnestií se podle ní kapacity věznic vrátí až v roce 2017. „Předpoklad může ovlivnit mnoho faktorů, například změna trestní politiky,“ řekla Právu.

Vězeňská služba ČR podle ní posuzuje několik pracovních variant ke zvýšení ubytovací kapacity. „Třeba využitím stávajících areálů věznic, či rekonstrukcemi objektů, pro výkon trestu zatím neurčených,“ dodala.

Když počet vězňů kulminoval naposledy, navázal tehdejší náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS) jednání s ministerstvem vnitra o převodu některých areálů určených původně pro ubytování běženců. Tak byl resortu převeden areál ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, k jehož přestavbě na věznici za 100 miliónů korun mělo dojít už příští rok. Místo by se zde našlo pro 350 vězňů.

Jenže právě Vyšní Lhoty byly tento týden uvolněny pro zřízení útočiště běženců, kteří aktuálně zaplavují jih Evropy a k jejichž přijetí se ČR zavázala. Po letech zde proto vznikne opět uprchlické centrum pro zhruba 250 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám