Hlavní obsah

Celníci chtějí vycvičit více psů na hledání bankovek

Právo, ČTK, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heřmanice

Celníci chtějí vycvičit více psů na vyhledávání pašovaných bankovek. V současné době má Celní správa dva, kteří kontrolují cestující na letišti v Praze. Příští rok by měli přibýt na letištích v Brně, Ostravě a Karlových Varech, řekl na kynologické základně v Heřmanicích na Liberecku Petr Müller, který má na celní správě kynologii na starosti.

Foto: Michael Polák, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a instruktor výciku s fenkou Force

Článek

Právě tomuto středisku přibyla nejnověji i fenka Force, která bude sloužit jako pes specializovaný na vyhledávání bankovek na letištích i v rámci rozsáhlých kauz.

„Vybrali jsme ji podle rodičů, podle genetických předpokladů. Mohli bychom ji vycvičit i na vyhledávání tabáku, lihu nebo drog, ale Force se bude specializovat výhradně na bankovky,“ popsal Právu instruktor kynologického výcviku Jan Pleskač.

Pes nastoupí na tři měsíce do základního kurzu, kde se naučí hledat pach barvy na bankovkách. Pak strašně záleží na praxi, aby získal zkušenosti.
Milena Bečková, psovodka

„Bude se připravovat na situace, které ji pak mohou potkat v praxi. Musí si přivyknout na lidi i na dopravní prostředky. A součástí výcviku bude samozřejmě i poslušnost,“ vysvětlil Pleskač.

S novým přírůstkem se v Heřmanicích seznámil také ministr financí Andrej Babiš, jehož resortu je Celní správa podřízena. Zarazilo ho, že výcvik ve středisku Celní správy není zpoplatněný, ani když se tu cvičí služební psi pro organizace jiných zemí. „Proč bysme si za to nemohli nechat zaplatit?“ podivil se Babiš.

Novinka v pátrání 

Cvičení psů na vyhledávání bankovek je poměrně nové, zvířata už ale za sebou mají nemalé úspěchy. Největší záchyt byl 2,5 miliónu korun při domovní prohlídce ve spolupráci s policií.

„Pes nastoupí na tři měsíce do základního kurzu, kde se naučí hledat pach barvy na bankovkách. Pak strašně záleží na praxi, aby získal zkušenosti," popsala výcvik Milena Bečková, jejíž čtyřletá Boxy je prvním psem v Česku vycvičeným na vyhledávání bankovek. Prověřuje cestující na odletových i příletových linkách pražského letiště.

„Když narazí na pach bankovek, tak je pasivně označí, neškrábe, neštěká, nekouše, většinou se postaví k člověku nebo mu i položí hlavu na nohu," popsala práci své fenky její psovodka.

Jediná kynologická základna českých celníků v Heřmanicích od té doby vyškolila velké množství psovodů a instruktorů nejen z Evropy, ale spolupracuje i s celníky z Peru, Ekvádoru, Izraele a dalších zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám