Hlavní obsah

Jednání o návrhu státního rozpočtu vláda v pondělí přeruší, tvrdí Sobotka

Právo, vor

Vláda začne v pondělí projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok, ale jednání se přeruší, očekává premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Měl by se podle jeho slov vytvořit prostor pro jednání o detailech mezi ministerstvem financí a ostatními resorty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„V dosavadní fázi přípravy rozpočtu se podařilo prosadit základní představy, které jsem s návrhem rozpočtu na příští rok spojoval,“ řekl premiér po jednání s karlovarským hejtmanem. Je to podle jeho slov nejen otázka zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru, zdravotních sester a lékařů, ale i plateb za státní pojištěnce či zajištění regionálního školství.

Další problémy ale přetrvávají. „Není zajištěn dostatek prostředků na zajištění sociálních služeb. Není úplně jasné, jakým způsobem budeme financovat aktivní protiteroristická opatření v rámci ministerstva vnitra. Zatím nejsme dohodnuti, pokud jde o posílení prostředků na bezpečnost,“ řekl Sobotka.

Kritiku opozice, že navrhovaný rozpočet má příliš vysoký schodek, Sobotka odmítá. „Máme takovou růstovou politiku, která se nesnaží snižovat deficit šokem nebo skokem. Snižujeme deficit postupně tak, aby stát byl schopen podporovat důležité investice, aby byl stát schopen zvyšovat penze, aby byl schopen zvyšovat platy pro zaměstnance veřejného sektoru,“ řekl.

„Kdybychom snižovali deficit skokem tak, jak to doporučuje pravicová opozice, tak by to mohlo poškodit hospodářský růst,“ uzavřel Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám