Hlavní obsah

Nerostou. Vadí velké teplo a nedostatek vláhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí, které v Česku v posledních dnech panuje, nedělá radost houbařům. Kvůli vysokým teplotám a nedostatku vláhy totiž skoro na celém území přestaly růst houby. Trochu lepší situace je v jižních a severních Čechách a na východní Moravě. Uvedl to Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Teplé počasí houbám moc neprospívá.

Článek

„Tento víkend by neměl být vhodný na vycházky na houby,“ řekl Landa. Srpen byl podle něj díky dešťům k houbařům vcelku štědrý, houby sice v dlouhodobém srovnání rostly podprůměrně, místy ale i hojně.

V září, kdy obvykle roste nejvíc hub co do množství i druhů, bude záležet na počasí. „Pokud se počasí změní a zaprší, mohl by být výhled optimistický,“ zdůraznil.

Teplé počasí ale zřejmě vydrží i celý příští pracovní týden. Tím pádem by se mohlo dařit například žampionům.

Vyrostla hlíva ústřičná

Suché počasí podle Landy také prospívá dřevním houbám a houbám s dlouhým třeněm zapuštěným v půdě nebo dřevu. Jmenoval slizečku kořenující, štítovku jelení a vějířovec obrovský. „Přestože je teplo, vyrostla hlíva ústřičná,“ podotkl mykolog.

Houbaři podle něj v poslední době nalézají také některé méně časté a přitom jedlé druhy, třeba bělolanýže obecného, krásnoporku nebo lošáky zprohýbaného a ryšavého. „Z hřibovitých hub se třeba v poslední době vyskytuje šiškovec černý,“ konstatoval Landa.

Z jedovatých hub varoval před muchomůrkami zelenou a tygrovanou, závojenkami a vláknicemi, pozvolna podle něj začínají růst pavučince.

Reklama

Výběr článků

Načítám