Hlavní obsah

Babiš: Čelíme jednomu podrazu ČSSD za druhým

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš počítá i s možností, že by se i po případné výhře ve sněmovních volbách mohl ocitnout mimo kabinet. Kdyby to tak dopadlo, zůstal bych v opozici a tradiční strany bych štval, říká v rozhovoru pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Jak se vám vládne, když čelíte ve vládě dvoukoalici ČSSD a lidovců?

Špatně, když mě přehlasovávají s vědou a výzkumem a státními pojištěnci.

K tomu všemu musíme čelit jednomu podrazu sociální demokracie za druhým, jejím dezinformačním kampaním, jak si přivlastňují naši práci a jak pomalu vytvářejí koalici s TOP 09. Je to nefunkční.

Ale do dalších voleb to v té nefunkční koalici společně doklepete, že?

Co jiného nám zbývá? Kdybychom z vlády odešli, tak nebude nikdo, kdo by zabránil nezodpovědným a rozhazovačným nápadům zejména sociální demokracie, která by vše dělala systémem Špidla, tedy „zdroje jsou“. Když premiér Sobotka byl ministrem financí a jeden rok měl růst pět procent a stejně vysekl dluhy za 400 miliard, tak se není čemu divit.

Spolupráce soc. dem. s TOP 09 je evidentní, jako v případě zákona o střetu zájmů. To je jen další akce proti Babišovi, kterou vymyslel Kalousek.
Andrej Babiš

Česko 7. a 8. října čekají krajské volby. Když máte tuto zkušenost ve vládě, myslíte si, že soc. dem. by byla dobrým partnerem do regionů?

To není o straně, ale o lidech, kteří ji reprezentují. V soc. dem. je plno slušných lidí, mnoho členů ČSSD má například tentýž názor na reformu policie jako já. S některými z nich nemám problém, s některými lidmi problém mám – a totéž určitě platí i pro kraje.

A co další spolupráce ve Sněmovně?

Do parlamentních voleb je ještě daleko, to se mě musíte zeptat až za rok.

Ptám se proto, jestli počítáte s možností, že sněmovní volby třeba vyhrajete, ale nikdo s vámi nebude chtít vládnout.

Samozřejmě že s takovou možností počítám.

Říkal jste, že kdybyste nemohl věci ovlivňovat, byste v opozici být nechtěl. Tím by vás ostatní mohli donutit k odchodu z politiky.

Přemýšlel jsem o tom. Možná na to změním názor a zůstal bych v opozici.

Další názorový obrat?

Proč bych nemohl změnit názor? Nemám patent na rozum, bavím se s lidmi, poslouchám argumenty... Třeba mě opozice bude bavit. Aspoň budu ten establishment, který si tu tradiční politické strany budovaly 26 let, štvát dál. Jen tak se mě nezbaví, i když pro to dělají, co umějí.

Asi premiérovi někdo zase poradil, že je třeba kopnout do Babiše v rámci předvolební kampaně.
Andrej Babiš

V opozici by také byl skvělý život, když se dívám na kolegy poslance, jak mají celé léto prázdniny, nemusejí každý den chodit do práce, dostávají náhrady, jak si v bufetu dávají rakvičky a větrníky, jak si ze Sněmovny dělají cestovní kancelář.

Mě tyto věci nezajímají, ale mohl bych například zřídit protikorupční fond. Kdyby ve Sněmovně byla poslanců polovina, tak to bohatě stačí.

Třeba spíš štvete své vládní kolegy tím, že nedodržujete zákon o střetu zájmů, jak říká premiér Sobotka, který vás vyzval, abyste odešel z dozorčí rady své chemičky v Německu. Jak se zachováte?

Zaprvé zákon o střetu zájmů jsem neporušil, mám na to své právní analýzy. A zadruhé, nechápu, proč na mě pan premiér útočí zrovna teď, když o tom ví už tři roky a objevuje se to každý rok v mém majetkovém přiznání. Asi premiérovi někdo zase poradil, že je třeba kopnout do Babiše v rámci předvolební kampaně. Takže v dozorčí radě zůstanu, není důvod, proč bych odcházel.

V ČR nejste ve firmách, tak proč v Německu?

Protože si banky přály, abych tam zůstal, a podle mých právníků to není nic nezákonného. Ale hlavně co má společného s českou politikou, že sedím v německé firmě?

Třeba to, že když nejste v orgánech svých firem v Česku, neměl byste ani být v SRN?

Ale o to vůbec nejde. Tady jde o pomalu vznikající koalici ČSSD s Kalouskem a ostatními tradičními politickými stranami. Spolupráce soc. dem. s TOP 09 je evidentní, jako v případě zákona o střetu zájmů. To je jen další akce proti Babišovi, kterou vymyslel Kalousek.

Jasně, všichni jsou zlí, jen já jsem svatoušek, že?

Nejsem svatoušek, já jen reaguji. Ale uvidíte, jak vznikne iniciativa všichni proti Babišovi, kterou tu formuje Kalousek. Strašně je irituji, jsou ze mě úplně šílení, protože s nimi nejedu v jejich kšeftech, nenechávám se zlobbovat hazardem nebo pojišťovnami. Všechno vlastním transparentně, zatímco tradiční politické strany mají své lobbisty, podivné financování, neumějí prokázat ani pořádně příjmy mimo těch z rozpočtu. Myslím, že lidé nejsou hloupí a že to vidí.

Přijde mi, jako byste ve vládě vůči sobě cítili už jen animozitu.

To není pravda, je to individuální. Ve vládě mám s řadou členů korektní vztahy. Někteří se mnou jednají jen přes média, jako pan Chovanec, pan Němeček nebo paní Marksová, ostatní ale normálně fungují.

Potíž je, že premiér není předseda vlády, ale předseda ministrů ČSSD. Ve finančních věcech mě nikdy nepodpořil, spíš tlačil a přehlasovával. Přitom normálně premiér ministra financí podporoval.

Cítíte k premiéru Sobotkovi despekt?

Ne. Máme spolu formální vztahy, respektuji, že je premiérem. Je to člověk, který se živí politikou. Je to člověk, který dovede na koaliční radě všechny vyzvat, že bychom měli navýšit platy poslanců, a pak na předsednictvu ČSSD řekne, že je proti. Je to kariérní politik, má mocenský instinkt a politiku asi dělá dobře, i když třikrát neuspěl ve volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám