Hlavní obsah

Sobotka vládu položit nechce. Babišovu výroku o Letech navzdory

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechce ani po sporném výroku Andreje Babiše (ANO) nechat padnout vládu. Podle něj není sporný výrok o romském táboře v Letech problémem vlády, ale problémem Andreje Babiše. Premiér to řekl v neděli v diskuzním pořadu Partie, který vysílá televize Prima.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Funkčnost koalice závisí na tom, co jsme schopni překonat, a pokud se nám daří zlepšovat situaci rodin s dětmi, seniorů, zlepšovat ekonomiku, tak má smysl pokračovat... Já bych byl rád, kdyby vláda dokončila mandát, abychom dotáhli věci, které jsme nestihli,“ řekl Sobotka.

Zdůraznil, že Babišovy výroky nejsou problémem vlády, ale jeho osobním: „Kdybychom začali problém řešit tak, že je to problém vlády, odvedli bychom pozornost od toho, co se stalo. Je to problém Andreje Babiše.“

Předvolební agitace?

Sobotka opět zdůraznil, že mu to připadá jako předvolební agitace: „Celé mi to připadá teatrální, dva a půl roku poté, co je ve vládě, se zajímá otázkou vyloučených lokalit, před volbami zajede do vyloučené lokality, strašně se diví, co se tam děje, a ještě se tam dopustí takového výroku.“

Premiér zatím není spokojen s tím, jak se Babiš k problému postavil, protože jde o vážnou věc: „Zpochybnil romský holokaust.“ Požaduje, aby se „Babiš nevymlouval, že někdo něco slyšel; čekal jsem, že se od něj bude distancovat“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Kvůli jeho postoji se nepostavil ani proti iniciativě opozice, která chce zařadit tuto otázku mimořádně na program Sněmovny. „Nedivím se, že je opozice zneklidněna,“ řekl Sobotka s tím, že byl jeho vyjádřením velmi rozčílen: „Jeho výroky byly nepravdivé, zpochybnily památky obětí.“

Zdůraznil, že Lety byly přestupním místem do Osvětimi, kam bylo odvezeno na 400 lidí, a další stovky zemřely v důsledku úděsných hygienických podmínek na tyfus.

„Vítal bych, kdyby se vicepremiér k té věci vyjádřil,“ řekl Sobotka a naznačil, co očekává: „Pokud Andrej Babiš vystoupí v Poslanecké sněmovně a jasně uvede věc na pravou míru, není potřeba zařazovat nový bod (do programu schůze, pozn. red.).“

Vládu nepoloží ani ”lex Babiš”

Podle něj vládu nepoloží ani přijetí zákona o střetu zájmů. „Neočekávám, že by se rozpadla vládní koalice,” prohlásil Sobotka.

Řekl to, i když ministr financí tvrdí, že je zaměřen proti němu: „Pojem 'lex Babiš' spíš vymysleli marketingový poradci Andreje Babiše, ani dnes není jediným bohatým člověkem, který má mediální vliv a je v politice.” Zmínil v té souvislosti senátora Iva Valentu.

Upozornil, proč by se měl zákon uplatnit u Babiše - podniká ve zdravotnictví a přitom jako ministr financí posílá kontroly do zdravotnických zařízení.

Dodal také, že média nemohou plnit v demokracii kontrolní roli, když je vlastní politik, který je ve vládě: „Tam těžko mohou jeho noviny hrát objektivní roli hlídače demokracie.” Babišovi patří mediální dům Mafra, pod který spadají například deníky MF Dnes, Lidové noviny, rádio Impuls či hudební stanice Óčko.

Krajské volby

Dále se Sobotka vyjádřil ke krajským volbám, ve kterých chce získat sedm hejtmanů. „Za úspěch budu považovat, pokud zůstaneme nejsilnější stranou na úrovní regionu a v Senátu,” řekl Sobotka a doplnil své představy: „Ve většině krajů máme odpovědnost už osm let, máme jedenáct hejtmanů. Moje ambice je mít sedm hejtmanů.”

Zdůraznil ale, že klíčový není počet hejtmanů: „Tady nejde o čísla, ale o to, abychom byli jako sociální demokraté schopni ovlivnit, co se na úrovni krajů děje.” Zdůraznil, že právě jeho vláda dala krajům 7,5 miliardy na opravy silnic 2. a 3. třídy a miliardu na sociální služby. Chce též zabránit případné privatizaci zdravotnických zařízení.

Pro vládu je podle něj důležité, aby si ČSSD udržela většinu v Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám