Hlavní obsah

Šikanujícím studentům z pražské střední školy hrozí vězení

ČTK, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští policisté navrhli obžalovat tři mladíky z výtržnictví a omezování osobní svobody ve věci šikany učitelky pražské střední školy Na Třebešíně.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně

Článek

„Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu ukončili vyšetřování případu týkajícího se šikanózního chování některých žáků vůči učitelce na SPŠ Na Třebešíně. Konkrétně tento týden odeslali dozorující státní zástupkyni návrh na podání obžaloby tří mladistvých pro trestné činy výtržnictví a omezování osobní svobody,“ uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk. O případné obžalobě rozhodne Obvodní státní zastupitelství Prahy 4.

Jak předchozí vyšetřování ukázalo, přímou vinu na smrti učitelky, jež podle informací redakce ve skutečnosti trpěla vážnou chorobou, studenti nenesou.

„Při prověřování úmrtí učitelky kriminalisté zjistili, že nebylo zaviněno, byť i jen z nedbalosti, cizí osobou. V této souvislosti tedy nedošlo ke spáchání žádného trestného činu,“ připomněl Daněk.

Dva studenty vyloučili

Byť třem studentům hrozí pobyt ve vězení, v případě odsouzení by šlo o vůbec nejmírnější možný trest. Za výtržnictví a omezování osobní svobody hrozí odnětí svobody na dva roky, ale to v případě, jde-li o zletilé pachatele, pro mladistvé je sazba za zločiny poloviční.

Skandál tří studentů pražské průmyslovky, kteří učitelku (55) šikanovali, otřásl Českem letos v únoru. Ženu zřejmě trojice tehdejších studentů šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobilní telefony. [celá zpráva]

Střední průmyslová škola Třebešín dva ze tří provinilců napodruhé vyloučila, přestože to rodiče jednoho z provinilců odmítli akceptovat, pražský magistrát jejich námitku zamítl. V novém školním roce je tak už nikdo z bývalých spolužáků nepotká.

Zůstal jen jeden, jenž byl po přezkoumání případu jako neaktivní v přímé šikaně kantorky zachycené na videu potrestán mírněji. „Student, který byl podmíněně vyloučen, je v souladu s legislativou nadále žákem školy,“ potvrdil Právu nový ředitel školy Luboš Bauer aktuální stav na začátku nového školního roku.

Vyhrál konkurz

Podle březnových závěrů České školní inspekce vedení školy při řešení šikany selhalo a porušilo školský zákon. Magistrát po incidentu ředitele školy odvolal a vypsal konkurz na nové vedení. V červnu se novým ředitelem stal právě školní inspektor Luboš Bauer. [celá zpráva]

Praha na začátku srpna oznámila, že zaplatí průzkum s názvem Bezpečná pražská škola, který se uskuteční ve 150 školách. Zaměří se na vztahy mezi učiteli a žáky, komunikaci uvnitř třídních kolektivů a na vztahy mezi vedoucími pracovníky a zaměstnanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám