Hlavní obsah

Šikanovaná angličtinářka se před smrtí se svými trýzniteli usmířila, načež zkolabovala

Právo, Stáňa Seďová, Lucie Fialová
Praha

Učitelka angličtiny z pražské střední průmyslovky Na Třebešíně se stačila se třemi studenty, kteří ji měli šikanovat, před svou smrtí usmířit. Právu to řekl ředitel školy František Bártl. Stalo se tak dva dny poté, co chování žáků vyšlo najevo a byli potrestáni. Učitelka ještě týž den zkolabovala.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně

Článek

„Nikdo za vedením školy nepřišel oznámit, co se v té třídě při hodině angličtiny děje. Ani studenti, ani sama učitelka, ani kolegové ze sboru nebo rodiče, kterým by se dítě svěřilo. Až nám předali 12. ledna videa, po kterých jsme okamžitě reagovali udělením trojky z chování a podmínečným vyloučením chlapců,“ popsal dění ve škole Bártl.

„O dva dny později, 14. ledna, došlo ke schůzce potrestaných studentů, jejich rodičů a učitelky. Přesně si vybavuji, jak si paní učitelka nesla kytku a byla plná úsměvů, že se to určitě zlepší, a jak je ráda, že si ti rodiče váží její práce. A najednou po pár hodinách zkolabovala a kolegyně jí musela přivolat záchranku,“ uvedl.

Zkolabovala už v prosinci 

Nebylo to poprvé, co se paní Ludmile udělalo ve škole zle. O jejích dlouhodobých neurologických potížích se její kolegové dozvěděli až na konci minulého roku, kdy se jí zatočila hlava na chodbě a musela ji ošetřit lékařka školy. V polovině ledna však už z lůžka nevstala a poté, co si ji předávala jednotlivá zdravotnická zařízení, na začátku února zemřela.

Podle vedení se tak jedná o dvě tragické a hrozné, ale nesouvisející události. Kvůli ztrátě kolegyně v tuto chvíli truchlí celý učitelský sbor.

Chtěli jsme je hlídat a dát jim možnost to napravit
František Bártl, ředitel SPŠ

„Dodnes mi není jasné, jak to, že to někdo neřekl dříve. Že jsme to nepoznali nebo nezískali nějakou indicii, že se tam tohle děje. Jejich třída je na konci chodby za rohem, takže tak trochu schovaná. Možná proto nikdo nic neslyšel, náhodou nezahlédl. Na podzim minulého roku tam sice byla kontrola ze školní inspekce, ale plánovaná, která jen hodnotila úroveň výuky jazyka. A když jsem se kolegyně ptal konkrétně na tuto třídu, sama mi řekla, že je to bezproblémová skupina,“ dodal se slzami v očích ředitel průmyslovky.

Podle Bártla má škola jistotu, že smrt učitelky Ludmily s otřesnou šikanou, jíž trpěla několik měsíců, nesouvisí. Zatím však nesmí říci, jaká byla příčina její smrti.

Škola zvažuje vyloučení žáků, do školy zatím chodí

Tři nejhorší výtržníky se škola podle jeho slov rozhodla vyloučit. „Ještě to musíme konzultovat s magistrátem, tedy s naším zřizovatelem, nicméně poté, co jsme viděli videa, na kterých je zachyceno mnohem hrůznější jednání studentů než na záznamech, které jsme obdrželi my 12. ledna, jsme se rozhodli otevřít nové správní řízení, které může vést ke zpřísnění trestů, například vyloučení ze školy,“ řekl Právu Bártl.

Zatím trojice žáků podle advokáta Pavla Bobka, jenž zastupuje střední průmyslovou školu v pražských Malešicích, na vyučování dochází.

„Přísnější variantu jsme zvažovali i dříve, aniž bychom viděli videa těch skutečně otřesných situací. Ale to bychom je jen poslali dál, kde by se chovali stejně. Chtěli jsme je hlídat a dát jim možnost to napravit. Což poté, co jsme viděli, není možné. Je jasné, že trpí poruchami chování,“ zhodnotil vystupování tří chlapců z druhého ročníku ředitel školy.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) v úterý řekl, že je třeba událost ve škole, jež vykazuje dlouhodobě dobré výsledky a je držitelem řady prestižních ocenění, důkladně prošetřit. Město chce počkat na vyšetření policií, školní inspekcí a inspektorátem práce.

Na zřizovatele školy se obrátí i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Jak šikanu, kterou při několika případech natočili studenti na mobilní telefony, tak úmrtí, které možná jen shodou okolností následovalo bezprostředně po ní, nyní šetří policie, Magistrát hl. m. Prahy i inspektorát ministerstva školství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám