Hlavní obsah

Akci konvičkovců zakázat nešlo, magistrát se ale mohl připravit, tvrdí vnitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský magistrát neměl zákonné důvody zakázat protiislámskou akci, kterou Iniciativa Martina Konvičky (IMK) děsila 21. srpna na Staroměstském náměstí návštěvníky Prahy a její obyvatele. Plyne to z odůvodnění ministerstva vnitra. To zároveň soudí, že město se mohlo lépe připravit a vyhodnotit možná rizika.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky. Vykřikovali Alláhu akbar a z maket zbraní stříleli do vzduchu.

Článek

Dostupné informace o scénáři a osobě svolavatele z okruhu IMK mohly ale podle ministerstva vzbudit pozornost úředníků.

„Informace mohla být důvodem pro zvýšenou pozornost, snahu získat dodatečné informace o celé akci a jejím očekávaném průběhu a v komunikaci se svolavatelem i policií mohla být vyhodnocena rizika a přijata odpovídající opatření,” uvádí ministerstvo ve stanovisku. Mohla být například zajištěna pořadatelská služba nebo větší přítomnost policie.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

Ministerstvo také uvedlo, že akce s názvem Obsazení Prahy – akce na podporu demokracie naplánovaná na 21. srpna se na první pohled jevila jako připomínka okupace z roku 1968. Proto nemuselo být nápadné ani užití rekvizit, jako jsou zbraně či vozidlo.

Akce v extremistickém spektru

„V zákonné lhůtě tří pracovních dnů, kterou má správní orgán k dispozici pro případný zákaz ohlášeného shromáždění, nebylo jakkoli známo, že nejde o nekonfliktní připomínku výročí okupace, ale o akci pohybujících se v extremistickém spektru, které se již v minulosti projevily kontroverzně,” uvádí stanovisko.

Zároveň ministerstvo píše, že povinnost ohlásit shromáždění má především funkci registrační a nemá sloužit k předběžnému zákazu akce, jak potvrdil i rozsudek Nejvyššího správního soudu. V případě zákazu by se magistrát podle ministerstva vystavil riziku úspěšné žaloby.

Foto: Markéta Horešoská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku v pozadí zády).

Nedělní akci IMK na Staroměstském náměstí v Praze, při níž aktéři přijeli převlečeni za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní, prošetřují pražští policisté jako výtržnictví, nevyloučili ani podezření ze šíření poplašné zprávy.

Krnáčová chce osobně dohlédnout

Další akci plánuje IMK před saúdskoarabským velvyslanectvím na 11. září, v roce 2001 tento den zaútočili teroristé ze skupiny Al-Káida na několika místech v USA, včetně Pentagonu a budov Světového obchodního střediska, které se zřítily. Útoky si vyžádaly téměř 3000 obětí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která úřad nejprve kritizovala, že akci nezakázal, ale později uznala, že to nebylo v jeho pravomoci, deklarovala, že na další akci „osobně dohlédne”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám