Hlavní obsah

Babiš: Nutí mě, abych převedl Agrofert na manželku jako Jurečka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Páteční jednání ústavně-právního výboru podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) potvrdilo koalici TOP 09 a ČSSD. Někteří opoziční i koaliční poslanci totiž Sněmovně doporučili přijmout pozměňovací návrhy k zákonu o střetu zájmů, které by v budoucnu mohly omezit Babišův byznys.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nutí mě, abych převedl firmu na manželku, jako to udělal Jurečka (lidovecký ministr zemědělství) nebo Votava (předseda rozpočtového výboru za ČSSD), který firmu přepsal na syna, a oba se tváří, že s těmi společnostmi nemají nic společného, dělají z lidí blázny,“ sdělil lídr hnutí ANO Novinkám.

Jurečka provozoval rodinnou farmu, poslanec Václav Votava stavební společnost.

Babiš žije s partnerkou Monikou, manželé nejsou. Už dříve vtipkoval o tom, že ji požádá o ruku a přepíše majetek na ni. V pátek řekl, že je předčasné spekulovat. „Uvidíme, jak to dopadne, jaká bude finální verze zákona,“ uvedl. [celá zpráva]

Doufá, že v zákoně o střetu zájmů zůstane jeho hlavní část – aby politici ještě před nástupem do politiky kompletně zveřejnili svůj majetek. „Uvidíme, jestli to v zákoně zůstane, nebo ho tradiční politické strany opět vykostí a zbude z něj jen Antibabiš,“ komentoval šéf státní kasy.

Dodal, že schůze sněmovního výboru potvrdila koalici topky a sociální demokracie. „Kalousek je teď největší spojenec socialistů,“ rýpl si do svého rivala.

Žádné noviny ani televize

Výbor v pátek kývl na pozměňovací návrhy poslance Jana Chvojky (ČSSD) a Martina Plíška (TOP 09). Pokud by Babiš chtěl sedět v příští vládě, musel by se vzdát svých médií a ovládání firem. Z veřejných zakázek by měly být také vyloučeny firmy, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25procentní podíl. Takové firmy by zároveň nesměly pobírat ani nenárokové dotace a investiční pobídky. [celá zpráva]

Babiš je vlastníkem holdingu Agrofert. Patří mu také mediální dům Mafra, pod který spadají například deníky MF Dnes, Lidové noviny, rádio Impuls či hudební stanice Óčko.

Dolní komora bude o návrzích definitivně jednat 16. září. Zákon o střetu zájmů poté musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Pokud se kdokoliv z těch, na které se zákon vztáhne, rozhodne obejít ho, tak tomu ty návrhy nezabrání.
Jeroným Tejc (ČSSD), předseda ústavně-právního výboru

Předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) Novinkám řekl, že riziko pozměňovacích návrhů spatřuje právě v tom, že nedokážou vyřešit všechny situace.

„Pokud se kdokoli z těch, na které se zákon vztáhne, rozhodne obejít ho, tak tomu ty návrhy nezabrání. Ale pokud bychom zasahovali do práv dalších osob, museli bychom se bavit o manželkách, dětech, vnucích, pravnucích – to by byla cesta do pekel,“ míní Tejc.

Výběr článků

Načítám