Hlavní obsah

Dalík odletěl do zahraničí, prý se vrátí

Praha
Aktualizováno

Lobbista Marek Dalík, který by měl nejpozději tento čtvrtek do 16.00 nastoupit do vězení, v úterý odletěl do zahraničí. Do ruzyňské věznice má jít kvůli žádosti o půlmiliardový úplatek při nákupu obrněných transportérů Pandur.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Marek Dalík u pražského vrchního soudu

Článek

Jak Dalík následně potvrdil serveru Neovlivní, spravedlnosti se vyhýbat nehodlá a ve čtvrtek se chce vrátit zpět do České republiky. Soudkyně prý o jeho cestě ví.

„Ztratit se nechystám. Soudkyně informována předem. Zítra jsem zpět,” citoval server Dalíkovu SMS.

Informace o Dalíkově odletu se objevila ve středu ráno, když europoslanec hnutí ANO Petr Ježek umístil na Twitter lobbistovu fotografii z pražského letiště.

Soud: Zákaz vycestovat nemá

„Pan odsouzený nemá zákaz vycestování a my předpokládáme, že bude respektovat rozhodnutí a zítra (1. září) do šestnácti hodin nastoupí,“ uvedla k tomu ve středu mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Doplnila, že nemá informace o tom, zda Dalík o své cestě do zahraničí dal vědět soudkyni, která jeho případ řešila a nařídila mu nástup trestu.

„Ve spise to není, a jestli ji o tom informoval písemně třeba e-mailem, tak k tomu má přístup pouze paní soudkyně, která je však nyní na dovolené,“ dodala Puci.

Dalík byl odsouzen ke čtyřletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody a čtyřmiliónové pokutě za pokus o podvod. Měl se ho dopustit tím, že zástupcům rakouské zbrojovky Steyr tvrdil, že je schopen za 18 miliónů eur (půl miliardy korun) ovlivnit rozhodnutí vlády o nákupu obrněných transportérů pro českou armádu.

Dalík vinu odmítl a podal proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten případ zatím neprojednal a dovolání nemá odkladný účinek.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský městský soud začal projednávat žalobu na bývalého lobbistu Marka Dalíka, který je obžalován z korupce při nákupu vojenských vozidel Pandur pro českou armádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám