Hlavní obsah

ČR žádného syrského uprchlíka do konce roku nepřijme

Na základě dohody Evropské unie a Turecka měla Česká republika přijmout osmdesát Syřanů z tamních uprchlických táborů. Původně se počítalo s přijetím prvních lidí koncem října. „Do konce roku však nikoho nevezmeme,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Umit Bektas/File Photo, Reuters

Uprchlíci v Turecku

Článek

Chovanec zpoždění ohlásil už dříve:  „Probíhá velmi hluboké bezpečnostní prověřování (uprchlíků) a lze predikovat, že nebude dokončeno dřív než na konci roku. Takže nelze předpokládat, že bychom v letošním roce kohokoliv přijímali”.

Chceme vědět, koho si sem pouštíme.
Milan Chovanec, ministr vnitra

Nyní ministr zdůraznil, že něco jiného je dobrovolné přijetí, a něco jiného nelegální překročení hranic. I proto odmítá přerozdělování uprchlíků, jak by si ho přála německá kancléřka Angela Merkelová.

„Solidarita ano, ale my chceme především vědět, koho si sem pouštíme,“ řekl s tím, že nemůžeme vědět, jestli část běženců není silnou bezpečnostní hrozbou.

Nečitelnému Turecku by víza nezrušil

Ministr vnitra rovněž podotkl, že Turecko je v současnosti kvůli pokusu o puč nečitelné. Navíc útočí v Sýrii. „Obávám se, že si Turci především řeší svůj konflikt s Kurdy,“ prohlásil Chovanec.

Proto by Turecku nezrušil vízovou povinnost do zemí EU. „Evropa by ztratila tvář, kdyby to udělala,“ poznamenal ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám