Hlavní obsah

Návštěva Merkelové skončila, Česko a Německo dál rozdělují kvóty

– Praha • Aktualizováno

Do Prahy ve čtvrtek po poledni dorazila německá kancléřka Angela Merkelová. Po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) si pochvalovala skvělé vztahy, které kazí jen neshoda v otázce uprchlických kvót. Večer se kancléřka sešla s prezidentem Milošem Zemanem. Na různých místech Prahy probíhaly demonstrace odpůrců Merkelové.

Hradní stráž musela před demonstranty uzavřít hlavní bránu do HraduVideo: Novinky

 
Článek

23:00 - On-line zpravodajství z návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v Česku končí. Děkujeme za pozornost.

22:30 - Kancléřka Angela Merkelová  ukončila návštěvu České republiky.

21:43 - Předseda Senátu Milan Štěch předal kancléřce výzvu k ukončení protiruských sankcí EU. Merkelová podle něj slíbila, že se s problémy, které sankce způsobují v ČR, seznámí.

21:21 - Na večeři s kancléřkou se diskutovalo o uprchlické vlně. Vicepremiér Andrej Babiš Merkelové řekl, že migraci je třeba zastavit mimo Evropu a každý, kdo přichází do Evropy, by měl dorazit na pozvání a přesně vědět, kam směřuje. „Řekl jsem jí, že o případných pozváních by si ČR měla rozhodovat sama, že máme jinou přistěhovaleckou politiku a naši občané nejsou zvyklí a nechtějí akceptovat multikulturalismus nadiktovaný z Bruselu,“ uvedl Babiš.

21:00 - „Sobotka je kokot!” „Bohouše do koše!” křičí demonstranti před Lichtenštejnským palácem na premiéra Bohuslava Sobotku.

20:54 - Kancléřka Merkelová odjíždí z Lichtenštějnského paláce. Na jedné straně koridoru jsou její příznivci, kteří skandují: „Angela, Angela”, z druhé strany se je snaží překřičet její odpůrci, kteří na ni vulgárně pokřikují.

20:45 - Zhruba 20 těžkooděnců vyšlo před palác, aby udělali koridor pro kolonu.

20:42 - Před Lichtenštejnský palác přišli i příznivci Merkelové s vlajkami EU. Nelíbí se jim, že si odpůrci kancléřky pouštějí písně skupiny Ortel.

20:15 - Zeman se při jednání s Merkelovou neshodl v názoru na migraci. Prezident ČR především odmítl návrh na kvóty, které by zajistily rozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie. [celá zpráva]

19:21 - Německá kancléřka Angela Merkelová dorazila do Lichtenštejnského paláce, kde povečeří s premiérem Bohuslavem Sobotkou, předsedou Senátu Milanem Štěchem a některými členy vlády. Demonstranti na kancléřku při příjezdu pískali a  křičeli.

Kancléřku Merkelovou u Lichtenštejnského paláce vítal pískotVideo: Novinky

19:08 - Víc než stovka příznivců i odpůrců německé kancléřky Angely Merkelové při jejím příjezdu na Pražský hrad skandovala u Matyášovy brány hesla jak na její podporu, tak proti její osobě. Z davu se ozývaly výkřiky "bravo Angela", ale i "německá svině". K vidění byly také vztyčené prostředníčky. Příznivci a kritici kancléřky se dostali i do slovních konfliktů, do fyzických nikoli.

19:04 - Další demonstranti se scházejí před Lichtenštejnským palácem. Pískali a bučeli na státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu.

18:55 - Před Lichtenštejnským palácem vítali „svou” kancléřku demonstranti z Německa vztyčeným prostředníkem. S pískotem německy křičeli „vypadni, vypadni!”

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Protest proti německé kancléřce Angele Merkelové v Praze u Lichtenštějnského paláce.

18:51 - Zeman daroval Merkelové knihu Osudy dobrého vojáka Švejka v češtině a v němčině. [celá zpráva]

18:17 - Merkelovou přijal prezident Miloš Zeman.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Kancléřka Angela merkelová s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě

18:15 - Demonstranti vběhli před bránu Pražského hradu, příznivci kancléřky ji chtěli vítat, ale její odpůrci začali pískat a snažili se dostat k bráně, takže musela zasáhnout hradní stráž a zavřít ji.

Protest při příjezdu kancléřky Angely Merkelové na Pražský hradVideo: Novinky

18:06 - Německá kancléřka dorazila na Pražský hrad. Žádnou scénku s burkami neviděla, neboť kordon policejních těžkooděnců se psy oddělil političku od protestujících. Do vzduchu vypustili černý pytel s balónky s její podobiznou, který měl symbolizovat „vypuštění Merkelové do Islámského státu“.

Foto: Petr Janiš, Právo

Protest proti kancléřce Angele Merkelové na Prašném mostě

17:50 - Do kolony kancléřky Merkelové se se svým autem pokusil vjet neznámý muž, informoval Český rozhlas. Bezpečnost nijak nenarušil. Událost se stala již při cestě z letiště na Úřad vlády.

17:32 - Na pražském Hradčanském náměstí je zhruba 30 lidí, kteří podporují politiku Angely Merkelové a asi 20 jejích odpůrců. Mezi oběma skupinami zatím nedošlo ke konfliktům. Na akce dohlíží desítka policistů, připraveny jsou i dva antony s těžkooděnci.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protest proti kancléřce Angele Merkelové na Hradčanském náměstí

17:26 - Kolem stovky lidí se shromáždilo na Prašném mostě, chystají se předvést německé kancléřce scénku s lidmi v burkách a řetězech.

17:24 - Na demonstraci na Malostranském náměstí vystoupil s projevem Ladislav Jakl, bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause. „Za svou politickou kariéru neudělala Angela Merkelová nic, s čím bych mohl souhlasit. Až ji budou Němci odstraňovat, já jim budu fandit,” prohlásil.

16:50 - Kolem demonstrace na Malostranském náměstí procházely ženy v hidžábech (šátek nezakrývající obličej), protestující na ně podle zpravodajky ČTK křičeli: „Do plynu!“ Dávali také najevo nelibost nad přítomností novinářů, zejména z ČT, která údajně lže.

Lidé protestují proti Merkelové na Malostranském náměstíVideo: Novinky

16:49 - Na pražské Hradčanské náměstí dorazilo několik příznivců německé kancléřky Angely Merkelové. Mají vlajku Evropské unie a velké oranžové srdce. Akce je zatím bez komplikací.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Příznivci německé kancléřky Angely Merkelové na Hradčanském náměstí

16:32 - „Odmítáme tuto ženu a její sebevražednou politiku,” hřímala ve svém projevu na Malostranském náměstí Tatjana Festerlingová z německého hnutí Pegida.

16:09 - Na Malostranském náměstí se sešlo zhruba 350 demonstrantů, někteří si jako symbol protestu proti Merkelové přinesli uzenou makrelu na prutu. Na cedulích se objevuje i slovo mrexit.

16:05 - Program Merkelové na ČVUT původně odhadovaný na hodinu se pravděpodobně zkrátí kvůli jejímu mírně pozdnímu příjezdu.

Příjezd Angely Merkelové k ČVUT hlídali těžkooděnciVideo: Novinky

15:54 - Po jednání s premiérem Sobotkou se Merkelová přesunula k Fakultě architektury ČVUT, kde se setká s představiteli českých a německých výzkumných institucí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová v doprovodu českého premiéra Bohuslava Sobotky (vpravo) a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (druhý zprava) přichází k Fakultě architektury ČVUT.

15:35 - V reakci na dotaz o možném vzniku společné evropské armády Sobotka připustil větší integraci jednotek. Odpovědi na možnou spolupráci českých a německých vojáků v rámci společných jednotek se vyhnul.

15:31 - K dotazu na možné zrušení protiruských sankcí Merkelová řekla, že je  to podmíněno naplněním dohod z Minsku.

15:28 - Merkelová k migrační krizi dále uvedla, že český postoj je jiný, neboť ČR se nachází ve střední Evropě a není přímo zasažena migrační vlnou.

Sobotka doplnil, že lidé v ČR vnímají rizika, které může migrace a ne zcela úspěšná  integrace představovat.

15:23 - „Celkově můžeme říci, že česko-německé vztahy jsou na velmi dobré úrovni,” uzavřela kancléřka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová a premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci v Praze.

15:21 - K tématu migrace Merkelová připustila, že  ČR a Německo se neshodují na možném přerozdělování migrantů do členských zemí EU. Dodala zároveň, že po dohodě s Tureckem se příliv uprchlíků zmínil.

15:20 - V projevu zmínila dostavbu dálnice D8 i spolupráci obou zemí ve vědě.  Ocenila též růst české ekonomiky.

15:18 - „Dobrý den, dámy a pánové,” pozdravila novináře česky Merkelová a poděkovala Sobotkovi za vřelé přijetí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová v Praze.

15:16 - Sobotka se dostal k tématu migrace, podle něj mají ČR a Německo na hodně věcí stejné názory, liší se ale v revizi azylové politiky a zavádění kvót na povinné přijímání uprchlíků, které Česko odmítá.

15:12 - Začala tisková konference, zahájil ji premiér Bohuslav Sobotka, který vyzdvihl nadstandardní vztahy ČR a Německa zejména v oblasti průmyslu a vědy a výzkumu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace příznivců Angely Merkelové, která právě přijela na pozvání premiera Bohuslava Sobotky do Prahy.

15:09 - Hádka mezi nosiči oranžového srdce a odpůrci Merkelové se utišila. Před zátarasy před Úřadem vlády už zbývá jen hrstka protestujících, ostatní se odebrali na Malostranské náměstí.

14:58 - Příznivců kancléřky dorazilo před Úřad vlády zhruba 15, mají s sebou vlajky EU či uvítací nápis v němčině.

Příchod levicového aktivisty Tomáše Peszyńského, který organizuje demonstrace příznivců Merkelové, vyvolal mezi jejími odpůrci vlnu urážek a pískání. "Vlastizrádci, fašisti," křičeli. "Ať žije Merkelová, ať žije Evropa," oponoval jim Peszyński.

Demonstrace odpůrců Angely Merkelové na Loretánském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

14:41 - Možné potyčce brání policejní antikonfliktní tým.

14:39 - Na muže, který si přinesl velké oranžové srdce s portrétem kancléřky se její odpůrci sesypali a ochránit jej musela policie.

Odpůrci Merkelové třímají nápisy v češtině či němčině, na jednom z nich je nápis "To není xenofobie. Islám do Evropy nepatří".

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odpůrci Angely Merkelové s transparenty protestují proti německé kancléřce

Část demonstrantů se přesunula na malostranské náměstí.

14:30 - „Angela Merkelová podstatně ohrozila bezpečnost evropských států, což se projevilo při následných teroristických útocích. Měla by být podstavena před mezinárodní soud pro válečné zločince v Haagu,“ řekla novinářům starší žena s transparentem „Merkel - Killer of Europe (Merkelová - Zabiják Evropy)“.

Jiný muž z Valašského Meziříčí, podle všeho neformální vedoucí skupiny demonstrantů, zase řekl, že Merkelová pozvala do Evropy všechny uprchlíky „na žádost Spojených států“.

Premiér přijal kancléřku Merkelovou na úřadu vládyVideo: Václav Toman, Novinky

14:27 - Na Úřadu vlády probíhá jednání českého premiéra a německé kancléřky.

14:06 - Před úřadem se situace vyostřuje. Odpůrci kancléřky německy skandují vulgární hesla.

13:59 - Zazněla německá a česká státní hymna. Merkelová se přivítala se členy vlády.

Merkelová dorazila do Prahy. Na Úřadu vlády ji vítal pískotVideo: Novinky

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka přijal německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Angelu Merkelovou přivítal na Úřadu vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Uvítací ceremoniál na Úřadu vlády

13:58 - Kolona s kancléřkou dorazila na Úřad vlády, začíná uvítací ceremoniál.

13:53 - Odpůrci kancléřky používají píšťalky. Patrně kvůli tomu, aby rozehnali lidi, kteří přišli Merkelové vyjádřit podporu. Dochází k individuálním slovním potyčkám mezi odpůrci a vítači kancléřky. Co chvíli vše přeruší pískot.

Odjezd kolony kancléřky Merkelové z letištěVideo: Pavel Jaňourek, Novinky

13:48 - Na tiskovou konferenci na Úřadu vlády se akreditovalo téměř 150 novinářů. Většina z nich čeká na zahradě na příjezd kancléřky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Muž s transparentem protestuje proti návštěvě kancléřky Merkelové nedaleko sídla Úřadu vlády ČR.

13:46 - Na silnici před Úřadem vlády stojí muž s cedulí, na které je přeškrtnutý nápis Protektorát B. und M.

BEZ KOMENTÁŘE: Průjezd jaguarů v policejní koloně při návštěvě kancléřky MerkelovéVideo: Novinky

13:39 - Policie uzavřela silnici před Úřadem vlády. Chodníky jsou také uzavřené, takže veřejnost se před budovu nedostane. Před uzávěry jsou odpůrci i stoupenci kancléřky.

13:34 - Z letiště vyjela kolona vozů. Jeden z nich byl opatřen německou vlaječkou.

BEZ KOMENTÁŘE: Stoupenci a odpůrci Angely Merkelové na Evropské třídě v PrazeVideo: Novinky

13:08 - Pro německou kancléřku nebude návštěva Prahy žádná příjemná procházka. Napsal to německý deník Die Welt, podle něhož mnoho Čechů odmítá politiku Merkelové v uprchlické krizi. List uvádí svůj komentář titulkem "Dokonce i Putin je v Česku oblíbenější než Merkelová". [celá zpráva] 

Foto: David Kocián, Novinky

Odpůrci Angely Merkelové se sešli mimo jiné i na Evropské třídě v Praze.

13:06 - Z letiště vzlétl policejní vrtulník s termovizí, který bude dohlížet na shromáždění během návštěvy německé kancléřky.

12:48 - Kolona policejních vozů vyjela na plochu letiště. Letoun s kancléřkou zatím nepřistál.

12:42 – Na Evropské ulici, kde je nahlášena akce na podporu Merkelové, je i skupinka jejích odpůrců. Oba tábory mají vlajky a transparenty a dohlíží na ně policie.

Zatímco příznivci kancléřky jsou vybaveni vlajkami EU, NATO a Německa, odpůrci si přinesli transparenty a ruskou vlajku.

Foto: David Kocián, Novinky

Odpůrci Angely Merkelové na Evropské třídě v Praze

Merkelová má během návštěvy jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a členy vlády i s prezidentem Milošem Zemanem. Hlavními tématy mají být budoucnost Evropské unie, česko-německé vztahy, migrační krize či vědecko-technická spolupráce.

Sobotka se chce při setkání zaměřit zejména na spolupráci obou zemí ve vědě a výzkumu či na budování vysokorychlostního železničního spojení obou zemí. Dotknout se chce i boje proti organizovanému zločinu, konkrétně drogové problematiky.

Demonstrace pro i proti

Prezident proti tomu hodlá s kancléřkou probrat otázky kolem migrační krize. Zatímco Zeman považuje muslimské běžence za potenciální hrozbu, Německo je pod vedením Merkelové v otázkách migrace nepoměrně vstřícnější.

Protest proti návštěvě Merkelové na Palackého náměstí v PrazeVideo: Novinky

Proti politice Merkelové demonstrovali dopoledne příznivci hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie. Svobodní pak do ulic vyslali pojízdné billboardy. [celá zpráva]

Další akce jsou plánovány v průběhu celého dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám