Hlavní obsah

O zastropování výdajů na kampaně rozhodnou poslanci, Senát jim návrh vrátil

Novinky, jas
Aktualizováno

Senátoři ve středu vrátili poslancům novelu o změně volebních zákonů, která má upravit a zpřesnit pravidla pro volební kampaně. Podle ní se mají volební výdaje zastropovat. Senátoři chtějí zpřesnit některé formulace a pravidla pro podporu kandidujících uskupení od osob, firem či spolků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Do kampaně před sněmovními volbami by mohly strany podle návrhu investovat maximálně 90 miliónů korun. Při krajských volbách by měl být finanční strop sedm miliónů na jeden kraj. Uchazeči o křeslo senátora by podle návrhu mohli do kampaně vložit maximálně 2,5 miliónu korun.

Prezidentští kandidáti by měli mít limit 50 miliónů korun. Stejný limit norma předpokládá i pro volby do Evropského parlamentu. Novela počítá rovněž se zřízením transparentních volebních účtů. Návrh na snížení limitů, který prosazovala ODS, senátoři nepodpořili.

Pokud poslanci změny neakceptují, zůstanou výdaje na kampaně bez omezení, neboť Ústava předpokládá, že se na znění volebních zákonů musí shodnout obě komory.

Dary se omezí na tři milióny

Senát proti tomu schválil sněmovní verzi novely zákona o sdružování v politických stranách, která mimo jiné stanoví maximální možnou výši finančního daru od jednoho dárce na tři milióny korun ročně.

Na financování volební kampaně má dohlížet Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Tuto normu dostane k podpisu prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám