Hlavní obsah

Babiš s Chovancem zase na ostří nože. Tentokrát se hádají kvůli celníkům

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koaliční ČSSD a hnutí ANO se opět dostávají do sporu. Tentokrát se dohadují kvůli kompetencím celníků. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) totiž chce, aby celní správa měla do tří let větší pravomoci a mohla vyšetřovat trestné činy v oblasti daní. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který v rámci svého resortu chystá finanční policii, považuje Babišův krok za nesmyslný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Článek

Babiš koncepci pro rozvoj celní správy představil v úterý. „Celní správa byla vždy policejním orgánem, prověřovala vždy trestné činy, a proto má i uniformy. Je to bezpečnostní sbor,“ hájil lídr ANO svůj návrh, který plánuje předložit vládě.

Chce, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy. To může nyní dělat pouze policie. „Dnes musí Celní správa většinu případů po podrobném zadokumentování trestné činnosti předávat policii, která se s případem teprve začne znovu seznamovat,“ podotkla Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro daně a cla.

„Že je bez tohoto přesouvání spisů a dublování agend průběh trestního řízení jednodušší, rychlejší a efektivnější, vědí prakticky ve všech zemích na západ od našich hranic,“ poukázala na to, jak funguje celní správa v některých zemích v zahraničí.

Chovanec: Celní správa neumí vyšetřovat

Proti Babišovu plánu se ale postavil ministr Chovanec. „Záměr Andreje Babiše je nesystémový a jde proti trendu úspěšné spolupráce daňové Kobry. Celní správa neumí vyšetřovat a je nesmyslné, aby se pokoušela suplovat odbornou roli policie,“ sdělil Novinkám Chovanec. Vyšetřování trestných činů podle něj musí zůstat u policie.

Poukázal také na to, že v rámci jeho resortu má vzniknout finanční policie, která se má zabývat trestnou činností v oblasti daní.

„Je také s podivem, že o podrobnostech záměru dosud policisty oficiálně nikdo neinformoval,“ podivil se šéf vnitra.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Babiš se s Chovancem dostal do křížku už několikrát. Naposledy to bylo kvůli reorganizaci policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám