Hlavní obsah

Podrazácká kampaň, pustil se ministr Brabec do ČSSD. Novelu o vodách ale stáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odsoudil předvolební kampaň ČSSD vymezující se proti „zdražování vody”. Ministerstvo pod Brabcovým vedením připravilo novelu vodního zákona, která počítala s navyšováním plateb za čerpání podzemních vod. Ministr v úterý oznámil, že novelu z jednání kabinetu stáhne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

„Místo věcné diskuse přišly demagogické útoky, protože před volbami se zjevně hodí všechno a odborná debata skončila,” okomentoval Brabec inzertní kampaň ČSSD, která označuje návrh za špatný a nedomyšlený.

Zároveň se podivil, proč se vůči novele koaliční partner neohradil během připomínkového řízení, ale až poté, co ji odmítly odbory a obce.

„Vše bylo korunováno inzerátovou kampaní sociální demokracie,” dodal ministr, který dle svých slov „zcepeněl”, když inzeráty během své dovolené viděl. Kampaň sociálních demokratů v tisku označil za „pokryteckou a podrazáckou”.

Foto: ČSSD

„Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje,” řekl Brabec. „Po řádném vypořádání novely vodního zákona přitom neměl žádné zásadní připomínky, natož nepřekonatelné výhrady, jak se nyní zdá,” dodal.

Také odboráři podle ministerstva za několik měsíců, kdy se novela připravovala, nesdělili vážnější výhrady. Ministr také naznačil, že „někomu šlápl na kuří oko”, a že by za politickými oponenty mohly stát finanční zájmy firem.

Odborářské výpočty ministr odmítl

Brabec uvedl, že pokud předloží do vlády novelu někdy znovu, nebude již žádným způsobem cenu vody zvyšovat.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stažení návrhu přivítal a konstatoval, že jeho ministři by jej na jednání vlády beztak nepodpořili.

Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun.

Podle odborů by se ale cena zvedla víc, protože se z poplatku odvádí i daň z přidané hodnoty. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula navrhl, aby se novelou zabývala nejdřív tripartita. [celá zpráva]

Podle odborářů by novela zákona zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Brabec čísla uváděná odboráři odmítl. Vodné a stočné na začátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta.

Za krychlový metr vody tak Češi platili kolem 83 korun. Z toho 40 Kč bylo vodné, zbytek je stočné.

Jak se měla podzemní voda zdražit podle MŽP
Celkové konečné zvýšení ceny pro vodné mělo být za celé šestileté období z důvodu navýšení poplatku za odběr podzemních vod v r. 2022 vyšší max. cca o 106 Kč/osobu v případě, že je pro výrobu vody pitné používána podzemní voda z 50 %. A maximálně o 212 Kč/osobu v roce 2022 měl být cena vyšší v případě, že je pro výrobu vody pitné používána podzemní voda ze 100 %. Částka je součtem meziročních navýšení za celé období zvyšování poplatků, tj. za roky 2017–2022, nejde o roční navýšení a vychází z průměrné spotřeby 36,5 m3 pitné vody na osobu za rok, tedy cca 100 litrů/den.V roce 2013 činila průměrná výše ceny vodného cca 40,8 Kč/m3, tj. při průměrné spotřebě vody 100 l/osobu/den a 36,5 m3 za rok činily náklady na vodné cca 1489 Kč/osoba/rok. Takže pokud by budoucí nárůst ceny vodného zahrnoval pouze nárůst poplatku za odběr podzemní vody, činilo by vodné v r. 2022 pro jednu osobu (při odběru 50 % podzemní a 50 % povrchové vody, spotřebě 100 l/den, tedy spotřebě 36,5 m3/rok) 1595 Kč (tedy navýšeno o 106 Kč)
zdroj: MŽP

Plán na trojnásobné zvýšení poplatků do roku 2022 Brabec představil na jaře. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá Státnímu fondu životního prostředí.

Brabec argumentuje i tím, že nyní za metr krychlový pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Vyšší zpoplatnění čerpání podzemních vod mělo být jednou z reakcí na loňské sucho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám