Hlavní obsah

Nováčci se hrnou do armády, táhne hlavně technika a mise

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemců o službu v armádě je dost. Rekrutační střediska už splnila letošní plán a získala přes dva tisíce nováčků. Do armády je přitáhla hlavně technika a zahraniční mise. Přesto náborová kampaň dál jede na plné obrátky, protože v armádě chybějí některé profese jako řidiči či elektrikáři, nebo vysokoškoláci, kteří mohou v armádě odstartovat kariéru z důstojnických pozic.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Šampionát vojenských odstřelovačů ve střelnici Bzenec na Hodonínsku. Archivní snímek

Článek

Navíc z 6464 zájemců, kteří se přihlásili od začátku roku, po testech odpadly dvě třetiny.

„Můžeme se pochlubit, že již máme pro letošek splněno, protože se nám podařilo vybrat a zařadit k jednotkám 2147 zájemců,“ řekla Právu náčelnice náboru plukovnice Lenka Šmerdová.

Velkým lákadlem – vedle stabilního výdělku a různých benefitů – je podle ní možnost pracovat s vyspělou technikou a dostat se do zahraničních misí.

V letošním roce jsme měli rekrutační cíl dva tisíce nových vojáků a v obdobném tempu plánujeme nábory i v dalších letech
Josef Bečvář, náčelník generálního štábu

„Moderní technika láká hlavně mladé lidi a velký zájem je o práci v misích. Říkají: ,Je mým velkým snem být užitečný v zahraniční misi,“ dodala plukovnice. Zájem je podle ní srovnatelný s loňskem a natolik dostatečný, aby pokryl požadavky generálního štábu.

Příspěvek až čtvrt miliónu

„V letošním roce jsme měli rekrutační cíl dva tisíce nových vojáků a v obdobném tempu plánujeme nábory i v dalších letech, abychom do roku 2025 měli více než 24 tisíc vojenských profesionálů,“ řekl Právu náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Dnes jich je 18,7 tisíce. Dalších tři a půl tisíce vojáků jsou ve Vojenské policii a Vojenském zpravodajství.

Každoročně z armády odchází okolo tisíce vojáků. Zvýšil se i zájem o aktivní zálohy. Jen od začátku července, kdy se zvýšila odměna záložákům z šesti na 18 tisíc korun ročně a kdy začali dostávat kompenzace i zaměstnavatelé, se přihlásilo 550 lidí.

Řidiči mohou získat příspěvek ve výši až 60 tisíc, když podepíší kontrakt na čtyři roky, zatímco lékaři až 250 tisíc, když se upíší na osm let

Dnes je v zálohách okolo 1300 rezervistů. Zhruba 600 lidí projevilo i zájem o dobrovolná cvičení, která armáda nově pořádá. „To jsou skvělá čísla,“ pochvaluje si šéfka armádního náboru. Přesto je v posádkách po celé zemi hlad po konkrétních profesích.

„Řidiče, kuchaře, mechaniky, elektrikáře, strážné pro hradní stráž a lékaře,“ vyjmenovala  Šmerdová. Tyto lidi proto lákají na náborový příspěvek. Řidiči mohou získat příspěvek ve výši až 60 tisíc, když podepíší kontrakt na čtyři roky, zatímco lékaři až 250 tisíc, když se upíší na osm let.

Pomůže mírnější zdravotní vyhláška

Armáda má také nedostatek vysokoškoláků. Proto lidem s diplomem nabízí možnost vojenskou kariéru začít hned od hodnosti poručíka a v případě lékařů a právníků dokonce od nadporučíka. „Důstojnických pozic, kde požadujeme vysokoškoláky, je dost, a vše nepokryjí absolventi univerzity obrany,“ uvedla Šmerdová.

Víme o uchazečích, kteří neprošli kvůli zdravotní nezpůsobilosti a kteří čekají na novou vyhlášku, aby se přihlásili znova
Lenka Šmerdová, náčelnice náboru

Přestože je zájemců hodně, většina nesplní fyzické a zdravotní předpoklady. Nejvíce, až dvě pětiny, zájemců ztroskotá na lékařském vyšetření. Náboráři věří, že jim pomůže nová zdravotnická vyhláška, díky níž budou moci do armády i lidé s brýlemi, alergií či vyšším tlakem. Vyhláška by měla začít platit od října.

„Víme o uchazečích, kteří neprošli kvůli zdravotní nezpůsobilosti a kteří čekají na novou vyhlášku, aby se přihlásili znova,“ řekla Šmerdová. Armáda má ve velkých městech celkem 10 rekrutačních pracovišť.

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Cvičení speciálních sil české armády na vodní nádrži Slezská Harta

Rekrutéři nevynechají jedinou větší akci, kde by mohli hledat nováčky. Minulý týden třeba předváděli techniku a lákali do svých řad v olympijském parku na Lipně, pak zas vyrazili na vojenskou vzpomínkovou akci Cihelna v Králíkách.

„O naše stánky je velký zájem. Lidé tam vidí techniku, setkají se s vojáky a dozvědí se všechny informace k tomu, aby se mohli také stát vojáky,“ řekla Šmerdová.

Občas spustí i mediální kampaň v oblastech, kde je největší sháňka po nových lidech. Nejvíce teď chybí vojáci ve Strakonicích u protiletadlového raketového pluku, v Jincích u dělostřelců, nabírají se i logistici v Pardubicích a v Lipníku nad Bečvou. „Tam, kde potřebujeme, v regionálních novinách a rádiích spustíme podpůrnou kampaň,“ dodala.

Reklama

Související články

Od listopadu dostanou přidáno i vojáci

Vedle policistů, hasičů a zaměstnanců veřejné sféry najdou od listopadu na výplatní pásce vyšší částku i vojáci a občanští zaměstnanci ministerstva obrany....

Výběr článků

Načítám