Hlavní obsah

Generální štáb žádá posily, valí se na něj práce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální štáb české armády čekají příští rok velké změny. Ministerstvo obrany kvůli stoupajícímu nebezpečí ve světě, vyššímu rozpočtu na armádu a přibývajícím vojákům podle informací Práva žádá vládu, aby mohlo posílit generální štáb zhruba o sedmdesát lidí. Tedy o více než deset procent současného stavu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Budou to hlavně vyšší důstojníci, kteří budou od roku 2017 postupně posilovat generální štáb,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle návrhu na novou systematizaci generálního štábu, který má Právo k dispozici, armáda chce získat 55 vojáků z povolání a 15 civilních zaměstnanců.

Rozpočet generálního štábu na platy by se měl zvýšit o 50 miliónů korun ročně na celkových 435 miliónů korun ročně. Dnes má hlavní velitelství armády téměř pět set zaměstnanců, z toho je 398 vojáků.

Podle nového zákona o vojácích bude muset generální štáb vypsat na všechna místa výběrová řízení. Lze očekávat, že se do nich přihlásí důstojníci z velitelství a posádek rozsetých po republice, pro které to bude šance na novou kariéru.

Rekrutace nováčků

Důvodem k takto výraznému navýšení důstojníků je podle ministerstva potřeba zvýšit počet velících důstojníků.

Jde o vojáky, kteří budou schopni řešit krizové situace. „Vývoj bezpečnostního prostředí, které prochází dynamickými změnami, vyžaduje nastavení plánovacích mechanizmů a vytvoření řídících prvků, které výrazně přispějí ke zkrácení varovací doby,“ stojí v materiálu.

Až pět tisíc záložáků

Dalším důvodem je, že armáda po dlouhé době začala znovu ve velkém rekrutovat nováčky. Letos chce nabrat dva tisíce vojáků a během několika let zvýšit současný stav z 18 800 na 23 500 vojáků.

Obraně letos hospodaří se 47 miliardami korun. Vláda přislíbila armádě, že jí bude posílat v příštích letech každoročně okolo pěti miliard korun navíc.

Podle ministerstva přibyla generálnímu štábu také práce při budování nových jednotek Aktivních záloh. Dnes má armáda ve svých řadách zhruba 1200 rezervistů, během pěti let ale velení armády počítá s tím, že se tento počet zčtyřnásobí na pět tisíc záložáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám