Hlavní obsah

Tuhý: Reorganizace policie byla správná. Komise Šlachtovu zprávu nezveřejní

Policejní prezident Tomáš Tuhý je přesvědčen, že reorganizace policejních útvarů byla správná. Po čtvrtečním slyšení před sněmovní vyšetřovací komisí, kde strávil asi čtyři hodiny, to řekl novinářům. Komise rovněž rozhodla o tom, že tzv. Šlachtovu zprávu nezveřejní. Ve čtvrtek před komisí vystupoval také dnes již bývalý šéf ostravské pobočky zrušené protimafiánské jednotky Jiří Komárek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý po vystoupení před sněmovní komisí

Článek

O čem s vyšetřovací komisí Tuhý hovořil, novinářům nesdělil. "Předmětem byla nejenom organizační změna ve struktuře policie, ale i další okolnosti," uvedl.

Otázek bylo podle něj velké množství. "Stále trvám na tom, že změna byla důvodná a i v tuto chvíli mohu konstatovat, že Národní centrála proti organizovanému zločinu již funguje a bez jakýchkoli komplikací," řekl policejní šéf.

Tuhý před novináři hovořil i o podezření, podle něhož z telefonu, který dříve používali jeho blízcí, prý unikaly informace o vyšetřování údajně zmanipulovaných IT zakázek. "Toto považuji za absolutní nesmysl. Vylučuji jakoukoli spojitost mé rodiny a mé osoby s případem úniku informací," zdůraznil policejní prezident. Řekl taky, že nemá žádný vztah k firmě Tesco SW a s lidmi kolem ní nikdy nekomunikoval.

Šlachtová zpráva se může týkat i živých kauz

"Pocit, že by to neuměl vysvětlit, nemám... Odpověděl naprosto všechny dotazy a ničemu se nevyhýbal," řekl k této věci předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Z "brutálního" úniku informací z vyšetřování už dříve Tuhého nařkl bývalý detektiv zaniklého protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Vzájemně na sebe podali trestní oznámení. Komárka sněmovní komise vyslýchala už dříve ve čtvrtek. Protože se však nedostal ke sdělení všech informací, před komisi předstoupí opět 8. září. [celá zpráva]

Blažek podotkl, že Tuhý vnesl do některých věcí ze svého pohledu jasno, jiní vyslýchaní ale vidí záležitosti jinak. "Je to často tvrzení proti tvrzení," řekl.

O tom, že nebude zveřejněna takzvaná Šlachtova zpráva, rozhodla komise podle Blažka drtivou většinou. "Důvody jsou ryze formálně právní, nikoli politické," poznamenal Blažek. Podle Tuhého jde i o informace, které se mohou týkat taky živých případů. "V tomto případě si myslím, že není možné vůbec tuto zprávu zveřejňovat," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám