Hlavní obsah

Sobotka odmítá záměr ministerstva zvýšit poplatky za odběr podzemních vod

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté odmítají zvyšování poplatků za odběr podzemních vod, který prosazuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a s nímž počítá novela zákona o vodách. Podle záměru ministerstva by měly poplatky vrůst do roku 2022 trojnásobně. Kubík by tak již v roce 2017 měl zdražit ze dvou na tři koruny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Boj se suchem nesmí být záminka pro bezdůvodné plošné zvyšování nákladů domácností, které odebírají vodu z veřejných vodovodních sítí a nemohou ovlivnit, zda je v důsledku místních podmínek získávána více z povrchových či podzemních zdrojů,” odmítl zdražení podzemních vod premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož sociálnědemokratičtí ministři takovýto návrh nepodpoří.

ČSSD poukazuje na to, že odběr podzemních vod v posledních letech klesá, a není prý proto potřeba jejich odběr zdražovat. Cena vodného a stočného navíc v nedávné době rostla kvůli investicím do infrastruktury.

Ministerstvo životního prostředí již na jaře odhadlo, že vodné pro čtyřčlennou rodinu by ročně narostlo maximálně o několik desítek korun. Původně přitom ministr uvažoval až o čtyřnásobném zdražení.

Z podzemí se v ČR bere polovina vody

Svaz měst a obcí pak zdražení zcela odmítá. „Není k tomu důvod, v mnoha zemích takový poplatek vůbec neexistuje a navíc je třeba pamatovat na to, že celá řada tuzemských měst a obcí nemá možnost využívat jiný zdroj pitné vody než vodu podzemní,“ uvedl šéf svazu František Lukl.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) upozornilo, že další zdražení by mohl znamenat navrhovaný růst poplatků za vypouštění odpadních vod.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Zhruba polovina vody v ČR je z povrchových zdrojů, zbytek jsou vody podzemní. Zejména kvůli loňskému suchu začal stát více řešit nakládání s vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám