Hlavní obsah

Božské Rio: Zaslechnout melodii písničky při nástupu do lodě je podle herce Hanáka zlo

– Praha

Reprezentoval ve veslování, stal se hercem, moderátorem a nyní má vlastní hospodu. Jedním z hostů pořadu Božské Rio na serveru Sport.cz byl Tomáš Hanák. „Jsem pyšný, že jsem byl reprezentantem. Cestovali jsme v době, kdy se ještě tolik cestovat nedalo. Dokonce jsme si dopřáli luxus, že jsme měli dlouhé vlasy jako výraz vzdoru,“ řekl Hanák.

Božské Rio: Zaslechnout melodii písničky při nástupu do lodě je podle herce Hanáka zlo Video: Sport.cz

 
Článek

Veslování je fyzicky velmi náročné a Hanákovi kondice zůstala. Nyní se prý udržuje manuální prací při obstarávání své hospody v Nižboru a také chodí plavat. „Dokonce mi lékaři potvrdili, že můj stav je velmi dobrý,“ říká.

S veslaři Ondřejem Synkem a Miroslavou Topinkovou Knapkovou se prý osobně nezná, ale rozhodně jim bude držet palce. Povětrnostní podmínky, které v Riu panují, podle něj k takovým závodům patří. „Jako stará škola si myslím, že tahle nepřízeň počasí k tomu patří. Jezdili jsme všude. Byla to otázka štěstěny, kdy projede loď,“ vysvětluje.

A co je ve veslování největší zlo? „Stereotypní tempo, a když někdo při nástupu do lodě zaslechne melodii nějaké písničky, tak to máte potom celou dobu v hlavě. A tyhle věci jsme si dělali schválně,“ vyprávěl.

Ukradená odměna 

Do studia Božské Rio zavítal i lékař, bývalý vodní slalomář a olympijský vítěz z Barcelony z roku 1992 Lukáš Pollert. „Hodnotnější závody pro mě byly ty s největší konkurencí, na olympiádě kvalita trpí tím, že je tam menší účast,“ řekl.

Za vítězství na olympijských hrách nedostal Pollert peníze, ale auto, které si moc neužil. „Někdo mi ho asi po týdnu ukradl a našlo se asi po pěti letech ve Varšavě,“ vzpomínal. Kvůli odměně ale na olympiádu rozhodně nejezdil. „Jel jsem tam proto, abych si zazávodil se svými kamarády a porazil je.“

Sportovní kariéru ukončil v roce 2000 a do lodě usedl znovu po šestnácti letech, ale už jen kvůli synovi, kterému chce předat své zkušenosti. „Tenkrát jsem si řekl, že už do lodě nesednu. Jezdil jsem každý den a dostal jsem se na vrchol. Když trénujete o trochu méně, tak je to znát a je hodně nepříjemné, když vám to jde hůř,“ vysvětluje.

Smutná deblkanoe

Čtvrteční vystoupení deblkanoistů Jonáše Kašpara a Marka Šindlera ohodnotil kajakář Vít Přindiš, který o účast na olympiádě také usiloval.

„Výsledek je trošku smutný. Podle mě jeli na medaili, škoda té chyby před cílem. Udělali maximum, co mohli,“ popisoval. A stejnou smůlu měla podle něj i kajakářka Kateřina Kudějová, která jela na prvním místě, ale poté se propadla na desátou příčku.

Dvojí obchod 

První zlatou medaili v Riu získal ve čtvrtek pro Česko judista Lukáš Krpálek, kterého velkolepě přivítali ostatní čeští sportovci. A jak je možné, že je Krpálek tak dobrý?

„Protože má obrovskou sílu a vůli zvítězit. On si ze začátku dával hrozné objemy, které by normální člověk nezvládl. Má speciální techniky, které si přizpůsobuje svému tělu a je dobrý na zemi,“ vysvětlil bývalý judista Jiří Sosna.

V počtu získaných medailí jsou zatím první Spojené státy americké. Česká republika je na devětadvacáté příčce díky bronzové medaili kajakáře Jiřího Prskavce a zlatu Lukáš Krpálka.

Zajímavý je na olympiádě v Brazílii obchodování. Organizátoři se snaží zabránit prodeji padělků tím, že nabízí dražší a levnější variantu. Výrobky jsou tak dostupnější pro více lidí. Pořadatelé doufají, že vyberou v přepočtu 7,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám