Hlavní obsah

Děti se běžně baví na internetu i s lidmi, které nikdy neviděly

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle internetových odborníků je denně na internetu 685 000 českých dětí ve věku od 10 do 17 let. To je 93 procent všech dětí tohoto věku. Narůstajícím problémem je počet hodin, které na síti stráví – denně asi čtyři hodiny. S chytrými telefony i 12 hodin za den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už pátým rokem výzkumy, které provádí Seznam.cz ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, společností Google, Vodafonem a ministerstvy školství a vnitra na vzorku 28 tisíc dětí, zjišťují, co dělají na internetu jeho nejmladší uživatelé a jak moc nebezpečně si v kyberprostoru počínají.

Rizikové chování zůstává stejné, ale dramaticky narostl počet hodin, které stráví sledováním videí, chatováním, hraním a poslechem hudby. Na vině jsou především chytré telefony s připojením na internet. Ty má na 2. stupni základní školy 75 procent žáků, v 9. třídě už dokonce 81 procent z nich.

„Nedávno jsme byli na dětském táboře, kde jsme měli besedu o bezpečném chování na internetu, a tam jsme se od dětí dozvěděli, že jsou prostřednictvím chytrých telefonů na internetu i dvanáct hodin denně. To už nás hodně vyděsilo, takže na přesné zmapování trávení času dětí na síti se v příštích měsících zaměříme. Nyní pracujeme jen s odborným odhadem, který ukazuje na čtyři hodiny denně. Což je číslo, které za poslední roky také prudce stouplo,“ řekl Právu Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz.

Značný nárůst oproti loňskému roku

„Při zjišťování trendů roku 2016 jsme zaznamenali 180% nárůst oproti roku 2015 ve stalkingu, tedy nebezpečném pronásledování a obtěžování. Často ho odstartuje takové to informování na sociálních sítích, kde jsem, co tam dělám, sdílení fotek a prožitků. A pak najednou si takový člověk neumí poradit s tím, že ho někdo začne pronásledovat. V tuto chvíli je to určitě nejvíc se rozšiřující problém jak u dětí, tak u dospělých,“ prozradil Kožíšek.

„Rok po roce to sledujeme, abychom mohli srovnávat. Tyto nejčastější způsoby útoků na internetu rostou jen lehce, o jedno dvě procenta,“ upřesnil expert na internetovou bezpečnost.

Tím nejnebezpečnějším, čeho se děti v kyberprostoru dopouštějí, je ochota komunikovat s úplně cizími lidmi, často skrytými za falešný profil a fotografii školáka. Dokonce o život dítěti pak může jít v momentě, kdy kyberprostor opustí a potká se s tímto internetovým kamarádem ve skutečném životě.

Podle výzkumu 54 % dětí komunikuje s cizími lidmi přes internet. Přes 40 % z nich odpovědělo v dotazníku, že by s takovým člověkem šlo na schůzku. Rodičům by o takové schůzce neřeklo 58 procent z nich.

Sexy fotky posílá 13 procent dětí

V noční můru se může proměnit uposlechnutí žádosti o nahou či lechtivou fotku. Jakmile sexy fotku někdo na druhé straně sítě obdrží, může se člověk na ní stát předmětem vydírání. Původně milý neznámý kamarád ji klidně může vyvěsit veřejně na internet. Takové ponížení už mnohokrát vedlo nešťastné děti i k pokusům o sebevraždu.

„Bohužel, stále nám statistiky ukazují, že 13 procent dětí je ochotno poslat sexy fotku někomu přes internet. Ale pak jsou tu i takové děti, které se nestydí, naopak své spoře oděné portréty samy vyvěsí na své stránky či profily. Těch je v Česku podle výzkumu necelých 8 procent, z toho 47 % kluků a 53 % procent holek,“ doplnil údaje o rozesílání erotických fotek dětí Kožíšek.

Anketa

Kontrolujete svým nezletilým dětem komunikaci na internetu?
Ano
34 %
Ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 368 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám