Hlavní obsah

Politici mohou udělat z tisíce lidí rodiče

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět ministrů přislíbilo podporu vládnímu návrhu, který umožní přiosvojit si dítě registrovaného partnera. Zda se mámou stane Veronika (31), by měla vláda rozhodovat 24. srpna. Stejné právo by mělo dostat odhadem i další tisíc českých rodičů, kteří nyní vychovávají biologického potomka svého partnera, s nímž jsou registrovaní.

Foto: rodinný archiv

Veronika (vlevo) s partnerkou Janou a její biologickou dcerou Maruškou

Článek

Na rozhodnutí politických představitelů čekají i dvě učitelky, které společně vychovávají devítiměsíční dcerku. Na svět ji přivedla Jana (31), její druhá maminka je však dle zákona pro malou Marušku cizím člověkem, jenž s ní nemůže jít ani k lékaři, ani na úřad.

„Napsat plnou moc pro partnerku nám poradila Maruščina dětská lékařka. Kdyby se náhodou něco stalo, může Veronika s Mařenkou přijít do ordinace i beze mě. Zatím kojím, takže jsem stejně všude s Mařenkou, ale jak bude růst, já půjdu do práce a nastanou složitější situace,“ řekla Jana, která je biologickou matkou holčičky. Že poslanci rozhodnou tak, aby mohly být rodiči i právně, doufají obě.

Uživit čtyři lidi jen z jedné rodičovské by bylo nemožné
Jana H., učitelka ZŠ

„Nyní je v té nevýhodné situaci Veronika. Ale plánuje otěhotnět poté, co mi skončí rodičovská, a pak v ní mohu být já. Původně jsme chtěly s partnerkou otěhotnět obě zároveň, ale ve společné domácnosti může pobírat rodičovský příspěvek jen jedna z nás. A uživit čtyři lidi jen z jedné rodičovské by bylo nemožné,“ vysvětluje Jana.

I v budoucnu, stejně jako v minulosti, by učitelky chtěly využít pomoci dárce. Toho prvního sehnali na inzerát, na který se přihlásilo překvapivé množství mužů.

„Ve škole jsem to řekla“

„Aniž bychom v inzerátu slibovaly finanční odměnu, ozvala se nám hned dvacítka pánů. Někteří samozřejmě posléze chtěli peníze, i pět tisíc za jednu dávku spermatu, což při opakované potřebě vůbec nebylo v našich finančních možnostech. Ale ti, které jsme vybraly, nechtěli nic. Jen udělat dobrou věc,“ popisuje výběr dárce Jana s tím, že hlavním požadavkem učitelek bylo vysokoškolské vzdělání anonymního otce.

Rády by, aby i otec jejich druhého potomka byl tentýž, aby byly děti biologicky příbuzné. Po roce a výměně dárce, se kterým se to nedařilo, Jana otěhotněla.

Stejně tak, jako když Jana otevřeně mluvila o své orientaci, ani s těhotenským bříškem a ruku v ruce s partnerkou se nesetkala s jakýmkoli negativním postojem okolí.

Byli z toho vykulení, ale rychle to vstřebali
Jana H., učitelka ZŠ

„Když jsem nastoupila do školy, řekla jsem svým kolegům, že mám partnerku, a i ti starší to vzali úplně normálně. Postupně jsem to sdělila i svým žákům. Učím i sexuální výchovu a při vyučovací hodině jsme diskutovali o předsudcích žáků vůči homosexuálům. Žáci tvrdili, že poznají gaye podle šišlání a lesby podle mužského vzhledu. Tak jsem se jich zeptala, jestli poznali na mně, že jsem lesba,“ popsala situaci učitelka druhého stupně.

„Byli z toho vykulení, ale rychle to vstřebali. Popovídali jsme si o tom a víc to žáci neřešili,“ svěřila se Jana s tím, že se jí naopak začali chodit svěřovat žáci s pochybami o své orientaci.

Ani ona, ani její partnerka se nikdy nesetkaly s odsuzováním ani ve středočeských Milovicích, kam se z Prahy přestěhovaly.

„Na vítání občánků nás dokonce překvapila paní radní, neboť v pamětní knize škrtla kolonku otec, a při ceremoniálu Veroniku představila jako druhého rodiče. Řekla bych, že dnes už to lidi opravdu neřeší,“ myslí si Jana.

Zda má pravdu a lidé i vládní představitelé vnímají stejnopohlavní rodiny, kterých u nás žije asi tisíc, jako něco normálního, se ukáže při schvalování návrhu o možném přiosvojení dítěte partnera/ky registrovaným partnerem.

Pro 62 % Čechů

„Čerstvý výzkum CVVM ukazuje nárůst podpory právům pro LGBT lidi (lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby, pozn. red.). Pro umožnění přiosvojení (adopce partnerem, pozn. red.) je 62 procent české populace, tedy o tři procenta víc oproti loňsku.

A pro adopce všeobecně, tedy i z ústavní péče, je aktuálně 48 % Čechů, tedy o čtyři procenta více,“ sdělil Právu Petr Laně z Proudu – platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu.

Otevřenou podporu návrhu vyjádřili Andrej Babiš (ANO), Dan Ťok (ANO), Jiří Dienstbier (ČSSD), Karla Šlechtová (ANO), Kateřina Valachová (ČSSD), Lubomír Zaorálek (ČSSD), Michaela Marksová (ČSSD), Richard Brabec (ANO) a Robert Pelikán (ANO), který společně s Dienstbierem návrh překládá. Sněmovna by o jeho schválení měla rozhodovat 5. září.

Anketa

Měl by mít člen registrovaného partnerství možnost přiosvojit si dítě partnera?
Ano
57,2 %
Ne
42,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7287 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám