Hlavní obsah

Inspekce staví speciální útvar, má mířit na špičky policie a celníků

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů se chce ve větší míře zaměřit na vyšetřování možné trestné činnosti v nejvyšších patrech policie, celní správy či vězeňské služby. Na špičky ozbrojených sborů a zároveň na ty nejsložitější a nejcitlivější případy má totiž cílit nový celostátní útvar inspekce, který její vedení v současné době buduje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín.

Článek

Novinka přitom přichází jen nedlouho poté, co byla GIBS vyšachována z vyšetřování některých závažných případů spojených s úniky informací z policie a co byla terčem kritiky státních zástupců, podle kterých složitější kauzy není schopna dotáhnout.

Vznik nového útvaru Právu potvrdil šéf inspekce Michal Murín, odmítl však, že by šlo pouze o reakci na kauzy Vidkun nebo Beretta. V nich jsou obviněni vysocí důstojníci olomoucké policie, resp. specializovaného protikorupčního útvaru, vyšetřování ale místo inspekce vedla protimafiánská jednotka (ÚOOZ).

„Tu kritiku jsme samozřejmě vnímali, ale nebyl to hlavní impuls k budování toho útvaru. Sami jsme cítili potřebu lépe rozdělit zaměření našich odborů,“ řekl Právu Murín.

Zatím chybějí lidi i peníze

Inspekce totiž podle něj doposud měla pouze pracoviště zaměřené podle jednotlivých regionů a celostátní jednotka jí chyběla.

Nové pracoviště se má podle informací Práva specializovat na možnou trestnou činnost v centrálních úřadech jednotlivých sborů, tedy v případě policie zejména u představitelů jejího vedení na prezidiu nebo na celostátních útvarech.

Kromě toho by se nová jednotka měla zaměřovat také na složitější nebo citlivější případy z regionů.

Zatím nejsou lidi ani peníze

Oficiálně nové pracoviště s názvem Centrum figuruje v organizační struktuře inspekce od května, kdy bude fungovat naplno, ale zatím není jasné.

Inspekci totiž do jejího plného provozu chybějí lidi i peníze. V současné době má jednotka do deseti členů a její další podoba se bude odvíjet od výsledků vyjednávání o rozpočtu na příští rok. Inspekce v této souvislosti požaduje na personální posílení svých stavů zhruba 20 miliónů korun.

O tom, že generální inspekce dlouhodobě nezvládá řešit závažnější kauzy mířící do centrálních struktur jednotlivých bezpečnostních sborů, mluvil v rozhovoru pro Právo v reakci na kauzu Vidkun například šéf odboru závažné hospodářské trestné činnosti olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

„Zkušenosti z některých kauz bohužel ukazují, že inspekce není organizačně ani systémově nastavena tak, aby byla schopna zvládat veliké, složité a sofistikované kauzy,“ řekl vlivný žalobce v listopadu po rezignaci tehdejšího šéfa inspekce Ivana Bílka.

Murín se do čela instituce vyšetřující ze zákona trestnou činnost policistů, celníků nebo příslušníků vězeňské služby dostal v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám