Hlavní obsah

Víkend bude tropický, doprovodí ho bouřky

Novinky, jas

Přelom července a srpna nabídne proměnlivé počasí s občasnými přeháňkami a v závěru tohoto týdne opět i silnými bouřkami. Nad střední Evropou se bude vlnit frontální rozhraní a do České republiky bude proudit oceánský vzduch od západu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Po středečních bouřkách, v nichž například v Peci pod Sněžkou napršelo až 60 milimetrů srážek, bude ve čtvrtek převládat zpočátku polojasno. Na Moravě a ve Slezsku budou ustávat přeháňky a večer by mělo na celém území oblačnosti dále ubývat. Odpolední maxima se dostanou na 23 až 27 stupňů.

V pátek bude opět nejprve oblačno s přeháňkami. Postupně se však dočkáme polojasné oblohy s teplotami mezi 24 a 28 stupni.

„Polojasno by mělo být i v sobotu. Odpoledne se bude postupně vytvářet kupovitá oblačnost a místy se mohou objevit přeháňky i bouřky,” uvedla Honsová s tím, že modely prozatím předpokládají četnější bouřky v Jihočeském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Ranní minima poklesnou na 18 až 14 stupňů, odpoledne se vyšplhají na 28 až 32. Chladněji by mělo být na západě republiky, kde by měla rtuť vyšplhat na 25 stupňů.

Velmi podobný scénář bude mít vývoj počasí i v neděli. Zpočátku dne bude převládat polojasno. Odpoledne s přibýváním oblačnosti  se místy mohou objevit silné bouřky a přeháňky. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 18 a 14 stupni, odpoledne vystoupají na 29 až 33 stupňů. Na západě bude opět chladněji, a to kolem 24 stupňů.

V pondělí bude po přechodu fronty převládat oblačno až zataženo s četnými srážkami. Zejména na Moravě a ve Slezsku by ještě mohly doznívat bouřky. Nejvyšší teploty se dostanou na 24 až 28 stupňů.

Výhled počasí od úterý do čtvrtka prozatím slibuje oblačno či polojasno s ojedinělými srážkami a teplotami mezi 21 a 25 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám