Hlavní obsah

Učitelé dostanou přidáno od září, ostatní státní zaměstnanci od listopadu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Učitelům se zvýší platy od září, hasičům, policistům a dalším státním zaměstnancům od listopadu. Ve středu o tom rozhodla vláda. Původně měli všichni dostat přidáno až od ledna 2017.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vláda dnes rozhodla, že posílí rozpočtovou kapitolu ministerstva školství o 2,5 miliardy korun. Platy pedagogů tak vzrostou o osm procent, tarifní platy pak o šest procent,” uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„Věřím, že se budou pracovníci ve školství o něco raději vracet ze zasloužených prázdnin,“ usmívala se ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Konkrétně to pro učitele v průměru znamená zvýšení platu o dva až dva a půl tisíce korun. „Co se týká tarifu, tak se jedná o navýšení tisíc až 1600 korun v návaznosti na to, jak dlouho učitel slouží,“ popsala Valachová.

Podle ministryně byli pro téměř všichni členové vlády, zdržel se pouze jeden. „A nebyl to ministr financí, jestli je v podezření,“ zavtipkovala.

260 miliónů pro vysoké školy

Vláda také rozhodla, že začínajícím učitelům poroste plat už po dvou letech praxe.  Nyní mají možnost růstu tarifu až po šesti letech.

Navýší se i rozpočet vysokých škol, univerzity dostanou požadovaných 260 miliónů korun. „Předpokládám, že se nám podaří zajistit, že peníze budou mířit k ohodnocení práce pedagogů,” uvedla minystrině.

Přidáno dostanou i hasiči a policisté

Kabinet také překvapivě schválil, že o dva měsíce dříve dostanou přidáno i ostatní státní zaměstnanci.

„Vláda souhlasila s mým návrhem, aby se platy hasičů, policistů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru zvýšily už od 1. listopadu. Objem mezd se zvedne o pět procent,” informoval Sobotka na Twitteru.

Na to, aby ve státní sféře rostly platy dříve než v novém roce, tlačily odbory. [celá zpráva]

Ve středu dopoledne dřívější růst připustil šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). „Diskutovali jsme s panem premiérem a panem Bělobrádkem a pravděpodobně můžeme dojít k nějaké dohodě, ale pravděpodobně až od 1. listopadu,“ oznámil.

Na rozpočet to bude mít podle Babiše dopad 845 miliónů korun.

Výběr článků

Načítám