Hlavní obsah

Farmářské trhy výjimku z EET nedostanou, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výjimku z elektronické evidence tržeb (EET) prodejci na farmářských trzích nedostanou. Vláda ve středu nepodpořila návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), aby se EET nevztahovala na lidi, pro něž je podnikání pouze vedlejším příjmem, a právě na prodejce na farmářských trzích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Biopotraviny nabízejí všechny velké řetězce, oblíbeným místem jejich prodeje jsou také farmářské trhy.

Článek

Jurečka argumentoval tím, že evidence by pro někoho mohla být likvidační. Podle ministerstva financí Andreje Babiše (ANO) by se však jednalo o nesystémovou výjimku, která by bezdůvodně zvýhodnila jen úzkou část podnikatelů.

„Na EET není nic likvidačního s výjimkou těch, kteří přežívají jen díky tomu, že podvádějí na daních. Tak ty zlikvidovat chceme,“ uvedl ministr spravedlnosti z hnutí ANO Robert Pelikán.

„Nechápu, proč pan Jurečka dával ten návrh. Ten návrh je nesystémový. O EET jsme jednali dlouho, četlo se to 45 hodin. Rozumím tomu, že se blíží volby a je to populární návrh, ale myslím si, že to není téma. Nejdřív začněme a podle toho, jak se to bude vyvíjet, můžeme diskutovat,“ reagoval Babiš.

Pelikán zdůraznil, že evidence je velmi potřebný nástroj. „Zejména ČSSD má jaksi velké plány, komu všemu rozdat ze státního rozpočtu. Tak je také potřeba zajistit, aby do toho rozpočtu ty peníze přicházely,“ podotkl.

Jurečka si to měl uvědomit dřív, zní z ODS

Podle experta ODS na finance Jana Skopečka si měl Jurečka dopady na malé zemědělce, živnostníky a další menší podnikatele uvědomit dříve.

„KDU-ČSL evidenci aktivně podpořila, byť ODS varovala zejména před likvidačními dopady na malé podnikatele. Nelze být lidovecky pro i proti EET. Pokud chce KDU-ČSL skutečně podnikatelům pomoci, musí se snažit o zrušení celého zákona,” sdělil Novinkám.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

EET by měla začít platit letos v prosinci. V první fázi se zapojí pouze hotely a restaurace. V březnu 2017 bude následovat maloobchod a velkoobchod. Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Reklama

Výběr článků

Načítám