Hlavní obsah

Kandidatura Drábové za STAN není podvodem na voliče, hájí lídr ve středních Čechách

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídr za Starosty a nezávislé (STAN) ve Středočeském kraji Vít Rakušan hájí kandidaturu své „dvojky“ - šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. Ta připustila, že pokud nebude kvůli své práci moci vykonávat místo zastupitelky, omluví se voličům a mandátu se vzdá. Podle prvního místopředsedy hnutí Rakušana se o podvod na voliče nejedná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Kolína Vít Rakušan kandiduje za STAN na hejtmana ve Středočeském kraji.

Článek

Dal byste hlas někomu, kdo řekne: Když bude zvolen, tak se možná omluvím občanům a vzdám se mandátu? Narážím na šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, která tohle přiznala v rozhovoru pro server Aktuálně.

Dana Drábová pouze vycházela z toho, že byla uváděna novináři a některými právníky do určitého stavu nejistoty, kdy jí tvrdili, že její kandidatura z pozice úředníka, kterým je, není možná. My ale od začátku tvrdíme opak. Paní Drábová k tomu od začátku přistupovala velmi zodpovědně, ještě před tím, než oznámila kandidaturu, to konzultovala se superúředníkem (Josef Postránecký – pozn. red.). Ten jí jasně řekl, že podle nového úřednického zákona kandidovat může. Já jako lídr i první místopředseda STAN říkám, že si stojíme za tím, že Dana Drábová bude v případě zvolení post vykonávat.

Výklad je ale nejasný. Pokud by nakonec jako vysoká státní úřednice v zastupitelstvu sedět nemohla, není to k voličům tak trochu nefér?

Rozhodně to z naší strany neměl být podvod na voliče. Ta nefér situace se nám podsouvá. My Danu Drábovou na kandidátce necháme. A kdyby kdokoli její mandát posléze zpochybnil, my se budeme bránit i právní cestou. Věříme, že jakýkoli soud by nám dal za pravdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dana Drábová

Řešil jste s ní její pocit, že si připadá jako doručovatelka hlasů?

My Danu Drábovou chápeme jako výrazného kandidáta, který přinese spoustu hlasů. Pokud tomu ona rozumí tak, že je doručovatelkou hlasů, stejně si věřím i já, že jako starosta Kolína budu doručovatelem hlasů.

Dokážete si ji představit jako kandidátku na Hrad, jak o ní mluvil předseda STAN Petr Gazdík?

Ano, to dokážu. Jako jedna z mála osobností v ČR má jasnou dlouhodobou vizi, kam by ČR měla směřovat.

Vít Rakušan
Lídr kandidátky hnutí STAN ve Středočeském kraji je rodákem z Kolína, městu od roku 2010 starostuje. V roce 2012 byl zvolen do zastupitelstva kraje. Na kutnohorském gymnáziu vyučuje německý jazyk. Má jednu dceru.

Jednou z vašich priorit v předvolebním programu je téma bezpečnosti. Co byste chtěl zlepšit?

Co naprosto selhává, je primární komunikace a systém informovanosti. My jsme založili skupinu bezpečný Kolín – je to jednou za měsíc setkávání starosty, ředitele státní a městské policie, sociálního sektoru, mediační a probační služby, neziskového sektoru, protidrogového koordinátora. Setkáváme se a dáváme si konkrétní úkoly, zda máme nová rizika. To by se mělo dít i na bázi celého kraje.

V jaké další oblasti by podle vás bylo možné zajistit větší bezpečnost?

V dopravě. Chtěli bychom provést audit bezpečnosti středočeských silnic, kde existuje největší nehodovost, a případně zainvestovat do opravy. Bezpečí chápeme i jako kvalitní zdravotnictví.

Kritizoval jste, že Středočeský kraj nekomunikuje s Prahou a že chybí jakási synergie. Jak byste to chtěl zlepšit – a je to vůbec možné?

Je to těžké. Víme, že Praha je svět sám o sobě. Ale v některých tématech, jako jsou veřejná doprava a její integrace, by spolupráce zlepšit šla. Bohužel za hejtmana Davida Ratha to šlo úplně jiným směrem. On trval na tom, že si kraj vytvoří vlastní integrovanou dopravu. Po nástupu nové garnitury se hovořilo o tom, že teď přijde ta integrační fáze, že přijdeme s jednou jízdenkou, na kterou projedeme celý Středočeský kraj.

Související téma:

Foto: STAN

Logo Starostů a nezávislých (STAN)

Já nechci být pichlavý, ale ten posun je moc malý. Zatím se podařilo integrovat Kralupy a Mělnicko. Já sám jsem z Kolínska, tam by se nám to také líbilo. Když se ráno podíváte na nástupiště v Kolíně, stovky lidí jezdí směr Praha za prací – a jim by to velmi zjednodušilo život. Ten systém lze připravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám