Hlavní obsah

Z lomu ČSA má odejít 1769 lidí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Premiéra Bohuslava Sobotku čeká na jednání vlády těžký boj s koaličními partnery o příspěvek severočeským horníkům. O práci by tu v souvislosti s útlumem těžby, na jehož začátku stálo rozhodnutí vlády o neprolomení limitů na zdejším lomu ČSA, během dalších pěti let mělo přijít 1769 zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Lom ČSA u Mostu. Ilustrační foto

Článek

Pokud začne propouštění již letos, což není zatím jisté, pak by mělo jít o 386 lidí. Premiér se bude moci při jednání kabinetu opřít o soc. dem. ministry práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou a průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Proti nim ale stojí ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, který odmítá dát peníze soukromé prosperující firmě. To podle něj Tykačova severočeská důlní společnost je, na rozdíl od OKD, které jsou v insolvenci a jejichž horníkům vláda pomoc již odklepla.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Proti i lidovci

Z připomínek k návrhu, aby vláda pomohla i na Mostecku, který předkládá Marksová, je zřejmé, že Babiš nebude sám.

Podle informací Práva resort obrany, který řídí Babišův spolustraník Martin Stropnický, považuje příspěvek za „demotivující a zároveň nebezpečný ve smyslu uplatňování nároků dalších sociálních skupin“. Nesouhlasí s ním ani resort zemědělství lidovce Mariana Jurečky.

Postupný útlum těžby hnědého uhlí na lomu ČSA je plánován do roku 2021. Vedle propuštěných 1769 lidí odejde 163 důchodců.

Podle dokumentu resortu Marksové se počítá s tím, že práci jinde ve společnosti Severočeské doly by mělo najít 624 lidí. Do kategorie nezaměstnaných by tak spadlo 1145 pracovníků lomu. V návazných oborech by mohlo být podle Mládkova úřadu ohroženo až 2650 míst.

Ministerstvo práce odhaduje náklady na jednoho nezaměstnaného na 185 tisíc Kč ročně. Krajská pobočka Úřadu práce v Ústí nad Labem má pro aktivní politiku zaměstnanosti přes miliardu korun. Zhruba 900 miliónů pochází z evropských fondů.

Na chystaná opatření ke zmírnění sociálních dopadů může použít 826 miliónů korun. Ministerstvo by je chtělo spustit již letos.

Vedle příspěvku se mj. počítá se snížením důchodového věku, s vytvořením mobilních pracovišť úřadu práce a s příspěvkem na dojíždění do nové práce. Zvažuje se poskytnutí podpory zaměstnancům již ve fázi propouštění. Připravuje se projekt dotovaných pracovních míst, kdy by zaměstnavatel, který přijme někoho, jemuž ve vlastní firmě hrozí propuštění, dostal příspěvek. Chystají se i dotace na podporu investic k rozvoji malých a středních podniků.

Některé profese se těžko chytí

V Ústeckém kraji je podle nedávné analýzy trhu práce celkem 5601 volných pracovních míst. Uchazečů o zaměstnání je tam v evidenci 50 778. Ministerstvo práce porovnalo volná místa s profesemi propouštěných lidí z lomu ČSA.

„V případě některých profesí – např. zámečník, elektromontér, provozní elektrikář, provozní zámečník, strojník, referent, ekonom, technický pracovník, řidič silničního motorového vozidla, automechanik, zdravotní pracovník, manipulační dělník – lze tvrdit, že nabídka volných pracovních míst v rámci kraje je dostatečná,“ uvádí dokument.

Ministerstvo došlo k závěru, že řada propuštěných může projít rekvalifikací ve strojírenství. Připouští ale, že některé profese budou těžko hledat uplatnění kvůli úzké specializaci.

Nejhůř uplatnitelní na trhu práce budou pomocní pracovníci a obsluha těžebních zařízení, kterých bude mezi propuštěnými nejvíce. Proti tomu zřejmě na dračku půjdou provozní zámečníci a údržbáři. Problémy s nalezením práce by neměli mít ani mistři či slévači a hutníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám