Hlavní obsah

Trest smrti by chtělo znovu zavést 58 procent lidí

Novinky, jas

Počet lidí, kteří by souhlasili s obnovením trestu smrti, se v meziročním srovnání nezměnil. Podle průzkumu CVVM je pro 58 procent dotázaných, zatímco 35 procent Čechů nejvyšší trest odmítá. Z dlouhodobého srovnání plyne, že počet zastánců klesá.

Foto: archiv, Právo

Posledním popraveným Čechem byl v únoru 1989 pětinásobný vrah Vladimír Lulek. K jeho popravě došlo v Pankrácké věznici (na snímku).

Článek

Rozhodně pro obnovení trestu smrti se vyslovilo 27 procent dotázaných, podle dalších 31 procent lidí by měl „spíše existovat”.

Striktně hrdelní trest odmítá 15 procent dotázaných, spíše jej odmítá 20 procent respondentů. Sedm procent lidí nemá na věc jasný názor.

„Nejvyšší podíl (76 procent) zastánců nejvyššího trestu bylo možné zaznamenat v první polovině devadesátých let minulého století,” připomněla agentura s tím, že do roku 2002 zvolna klesal. Výrazněji vyšší byl pouze v letech 2005 a 2011, kdy se počet zastánců pohyboval kolem hranice dvou třetin populace.

Názor na trest smrti v ČR (v procentech)
6/20145/20156/2016
Má existovat595858
Nemá existovat353535
nevím677
zdroj: CVVM

Posledním popraveným Čechem byl v únoru 1989 pětinásobný vrah Vladimír Lulek. Zemřel v pankrácké věznici. V červnu téhož roku byl v Bratislavě popraven ještě Slovák Štefan Svitek, který se stal posledním popraveným v tehdejším Československu.

Eutanazie lidem nevadí

Průzkum zjišťoval rovněž názory veřejnosti na eutanazii a interrupce. Zavést do českého právního řádu možnost ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka podporuje 66 procent lidí. Proti je 24 procent respondentů.

Názor, že žena sama má mít právo rozhodnout, zda má být provedeno umělé přerušení jejího těhotenství, zastává 68 procent lidí. Osmnáct procent  lidí se domnívá, že by interrupce měla být povolena jen s přihlédnutím ke zdravotním a sociálním ohledům na dítě a ženu. Sedm procent Čechů by povolilo interrupci jen v případě ohrožení života těhotné a tři procenta  lidí by ji zcela zakázala.

Názory na eutanazii a interrupci se v posledních letech příliš nemění.

Průzkum proběhl od 3. do 20. června a zúčastnilo se jej 1005 respondentů.

Anketa

Má podle vás v České republice existovat trest smrti?
79,4 %
Nemá
19,8 %
Nevím
0,8 %
Celkem hlasovalo 8468 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám