Hlavní obsah

Zemřel válečný hrdina Karel Šerák, osvobozoval Ostravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ve věku nedožitých 93 let zemřel v neděli plukovník Karel Šerák, válečný hrdina, který se v roce 1945 podílel na osvobozování Ostravy, sdělil mluvčí ostravského magistrátu Petr Havránek. Ostrava v loňském roce jmenovala Šeráka svým čestným občanem.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Šerák (vlevo) přebral v roce 2012 od ministra obrany Alexandra Vondry (vpravo) vysoké vojenské vyznamenání Kříž obrany státu.

Článek

Karel Šerák se narodil 20. července 1923 v Boratíně na Volyni na území tehdejšího Polska. V roce 1944 vstoupil do řad 1. československé samostatné tankové brigády v SSSR, v jejichž řadách se zúčastnil krvavých bojů na Dukle či bitvy u Jasla. V dubnu 1945 bojoval v Ostravsko-opavské operaci jako velitel tanku a po osvobození Ostravy došel se svou jednotkou až do osvobozené Prahy.

Po demobilizaci v roce 1946 se přestěhoval do Chotiněvsi na Litoměřicku, kde soukromě hospodařil. Po kolektivizaci zemědělství pracoval v zemědělském družstvu.

Ještě letos na jaře se Šerák zúčastnil v Ostravě oslav 71. výročí osvobození. Byl jedním z posledních žijících osvoboditelů města.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl, že i když neměli mnoho příležitostí k vzájemnému setkávání, vytvořili si s válečným veteránem vztah, který může označit za přátelství. "Nikdy nezapomenu na naše setkání, na jeho barvité líčení válečných událostí. Zapamatuji si ho jako člověka statečného a přes vysoký věk plného optimismu. Vzor a příklad pro mladší generace," uvedl Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám