Hlavní obsah

Zeman chce, aby v Turecku nebylo krveprolití a zůstala zachovaná demokracie

Prezident Miloš Zeman pozorně sleduje situaci v Turecku po nočním pokusu o vojenský převrat. Za důležité považuje zabránit velkému krveprolití a zachovat demokratické principy v zemi, která je členem NATO a klíčovým hráčem v regionu. Zpráva o snaze části turecké armády převzít moc zastihla Zemana v mongolském Ulánbátaru, kde byl na summitu evropských a asijských zemí ASEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček je v kontaktu s velvyslancem v Ankaře, který prezidenta průběžně informuje, sdělil v noci na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. "Pro prezidenta je důležité, aby nedošlo k velkému krveprolití a aby byly zachovány demokratické principy v Turecku," uvedl mluvčí v rádiu Impuls.

Podle dostupných informací se vládním složkám podařilo pokus o vojenský převrat zmařit. V Turecku, zejména v jeho přímořských letoviscích, se v tuto chvíli nacházejí stovky Čechů. Jejich situací se bude odpoledne zabývat krizový štáb na ministerstvu zahraničí.

Pokus o státní převrat propukl v Turecku v pátek pozdě večer, stojí za ním část armády. Turečtí vládní činitelé tvrdí, že se jim podařilo puč potlačit. Hlášeno je nejméně 60 mrtvých. Boje se odehrávaly především v metropoli Ankaře a v Istanbulu.

Ministerstvo zahraničí doporučilo, aby Češi do Turecka nyní necestovali. Ty, kteří tam již jsou, nabádá k opatrnosti. Turisté raději nemají vycházet z ubytovacích zařízení. V případě nouze mají Češi v Turecku kontaktovat konzulární úřad na telefonech s tureckou předvolbou 0090 532 375 13 87 nebo 0090 532 244 45 26.

Reklama

Výběr článků

Načítám