Hlavní obsah

Hollande zrušil návštěvu Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Francouzský prezident François Hollande zrušil plánovanou návštěvu Prahy, kam měl přiletět ve středu 20. července. Důvodem jen čtvrteční útok v Nice, při němž zahynulo 84 lidí. Francouzské velvyslanectví o zrušení návštěvy informovalo prezidentskou kancelář, uvedl v noci na sobotu na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Hollande se měl ve středu zastavit v Praze v rámci své třídenní cesty po pěti evropských zemích, jejímž cílem mělo být posílení evropské spolupráce po britském referendu o odchodu z Evropské unie.

Měl jednat z prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Zavítat měl také do Portugalska, Rakouska, na Slovensko a do Irska.

Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy francouzského prezidenta pozval do Prahy. Sobotka se s Hollandem setkal letos v březnu.

Ke změně plánů francouzského prezidenta v následujících dnech vedl čtvrteční masakr v Nice, kde řidič kamiónu najel při oslavách státního svátku do davu. Přinejmenším 84 lidí zahynulo a přes 200 bylo zraněno. Pět desítek raněných je stále v kritickém stavu.

V sobotu se po útoku, k němuž se dosud nepřihlásila žádná teroristická organizace, schází v prezidentském Elysejském paláci bezpečnostní rada státu a poté celá francouzská vláda. Ode dneška také Francie drží třídenní státní smutek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám