Hlavní obsah

Po dnech sucha by si houbaři mohli přijít na své

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nedávné horké a suché počasí růst hub zastavilo, současné vydatné deště zvednou v příštích dnech šance houbařů na úspěch. V lesích či na loukách lze nejčastěji najít hřiby, muchomůrky růžovky a šedivky, žampióny, jedlé druhy holubinek i některé vzácné druhy hub, často je ale třeba dlouho a pracně hledat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Více nálezů hlásí lidé na Vysočině, v jihozápadních Čechách či v podhůří hor, řekl ve čtvrtek Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

„V těchto dnech růst hub ustal, ale po vydatných srážkách se naděje docela zvyšuje,“ uvedl mykolog.

Kromě běžných druhů hub mohou lidé narazit i na bělolanýže, jehož plodnice tvarem připomínají bramboru. Roste pod zemí, a proto se poměrně těžko hledá. Chutí se prý tyto houby nedají srovnat s pravým lanýžem, lze je ale použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Roste i hlíva plicní, která se dá stejně jako známější hlíva ústřičná použít do hotových jídel, k nakládání do octa nebo sušení.

I když houbaře v těchto dnech nečekají žádné žně, letošní sezóna je každopádně lepší než ta loňská, kdy houbám nesvědčilo dlouhodobé horko bez dešťů. „Loni jsme na první plošnější růst hub čekali až do srpna,“ konstatoval Landa.

Anketa

Byli jste už letos na houbách?
ano
67,5 %
ne
32,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám