Hlavní obsah

Medaile chtějí udělovat i poslanci

– Praha
Právo, Naďa Adamičková

K rozdávání medailí významným osobnostem se už letos nejspíš připojí i poslanci. Shodli se na tom zástupci parlamentních frakcí s tím, že první pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii by měla převzít z rukou šéfa Sněmovny trojice vybraných adeptů 14. listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Právu to potvrdil místopředseda Sněmovny a předseda jejího podvýboru pro udělování státních vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Naší ambicí skutečně je, abychom první ocenění mohli udělit už letos,“ uvedl.

Právě jeho podvýbor má každoročně na starosti shromažďovat a vybírat návrhy na státní vyznamenání udělované prezidentem republiky, na které ale hlava státu nemusí brát zřetel.

A jeho členové oprášili letité nápady na to, že by mohla oceňovat různé osobnosti také Sněmovna, která jako jedna z mála institucí tuto možnost dosud nevyužila. Různé typy ocenění totiž, často jako na běžícím pásu, udělují jak některé resorty a státní orgány, tak také Senát, ale třeba i premiéři.

„V našem případě by mělo jít pouze o tři osobnosti ročně, jejichž přínos je v rozvoji demokracie,“ přiblížil záměr Bartošek s tím, že by mělo jít o lidi typu Václava Havla. Navrhovat je budou sami poslanci, schvalovat je bude celá Sněmovna. Podle Bartoška spolupracovali poslanci při přípravě s Vojenským historickým ústavem.

Staronový nápad

Datum 14. listopadu nepatří mezi státní svátky ani významné dny, ale udělování medailí v tento den má být připomínkou na rok 1918, kdy se sešlo Národní shromáždění, zbavilo habsbursko-lotrinský rod českého trůnu, vyhlásilo Československou republiku a zvolilo prezidentem T. G. Masaryka a vládu.

Staronový nápad na udělování medailí musí ještě schválit Sněmovna, kde se nepředpokládají, právě kvůli předběžné shodě, rozepře.

Své stříbrné pamětní medaile rozdává od roku 2007 také Senát.

Senátoři jimi tak oceňují významné osobnosti z řad vědců, umělců, sportovců a dalších veřejných činitelů, kteří vynikají ve svých oborech nebo svými zvláštními činy či schopnostmi. A to při příležitosti zářijového Dne české státnosti, příležitostně pak v případě návštěvy významných zahraničních osobností mimo toto datum.

Ocenění premiérů

Pozadu nezůstávají ani čeští premiéři. Mezi prvními byl Mirek Topolánek (ODS), který v roce 2008 osobně ve Washingtonu předal plaketu předsedy vlády bratrům Mašínům. Topolánek tehdy svůj nápad s nikým neprobíral a zdůvodnil to tím, že jde o nově vzniklé osobní ocenění předsedy vlády, nikoli o státní vyznamenání.

Premiéři – od dob Topolánka – mají také možnost předávat medaili Karla Kramáře jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Tato medaile byla vytvořena v roce 2008 u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi.

Třeba Bohuslav Sobotka udělil tři tyto medaile. Válečnému veteránovi z 2. světové války generálu Emilu Bočkovi, bývalé velvyslankyni Rumunska v ČR Daniele Gitmanové a bývalému velvyslanci Rakouské republiky v ČR Ferdinandu Trauttmansdorffovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám