Hlavní obsah

Centrum Klinika začne opět fungovat, soud zrušil předběžné opatření

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Autonomní sociální centrum klinika na pražském Žižkově se znovu otevře veřejnosti. Městský soud v Praze zrušil předběžné opatření, které provoz zakazovalo. Centrum to ve čtvrtek oznámilo na svých webových stránkách.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

Článek

„Městský soud v Praze zrušil předběžné opatření, které zakazovalo provozování Autonomního sociálního centra Klinika v budově v Jeseniově 60. Odvolací soud zevrubně odmítl argumentaci Úřadu zastupování státu věcech majetkových (ÚZSVM) jako nedůvodnou a zdůraznil, že ač úřad stále používá tvrzení stavebního odboru Prahy 3, že budova je užívána v rozporu s kolaudací, žádné kolaudační rozhodnutí doopravdy neexistuje,” uvedli aktivisté.

Aktivisté obsadili nevyužívanou budovu v závěru roku 2014. Následně s ÚZSVM uzavřeli dohodu o roční zápůjčce. Po jejím skončení odmítli budovu opustit. Kvůli nerespektování předběžného opatření centrum v minulých měsících dostalo několik pokut.

Podle úřadu, který nynější verdikt soudu vyhodnocuje, je objekt využíván nezákonně. „Pro nás je prioritou, aby bylo co nejdříve nařízeno soudní jednání ve věci naší žaloby na vyklizení. Jen tak je totiž možné odstranit současný protiprávní stav. Pevně věříme, že při věcném projednání nám dá soud za pravdu. Stále totiž platí, že od 3. března 2016 jsou nemovitosti obývány nelegálně,” uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

V objektu byla v poslední době opakovaně nahlášena bomba a musel být vyklizen.

Reklama

Související témata:

Související články

Kliniku bude stát revolta desítky tisíc

Autonomní centrum Klinika bude muset za svou revoltu proti výzvě k vyklizení svého dočasného sídla na pražském Žižkově zaplatit. Za každý den, kdy její lidé...

Na Klinice panuje po vyhroceném večeru klid

Po pátečním bouřlivém večeru, kdy policie na základě anonymního oznámení prohledávala sociální centrum Klinika kvůli nahlášené bombě, a následném předání...

Výběr článků

Načítám