Hlavní obsah

Sociální bydlení se kvůli ANO zpozdí

Právo, Jan Martinek
Praha

Zákon o sociálním bydlení, jedna z legislativních vlajkových lodí ministerstva práce a sociálních věcí, nezačne platit v polovině příštího roku, jak se původně zamýšlelo. Současná podoba zákona z dílny MPSV se nelíbí koaličnímu hnutí ANO, pochybnosti mají i další organizace, jako je Svaz měst a obcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Ačkoliv šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Vladimír Špidla uvedl, že v tuto chvíli je velká šance na přijetí zákona, očekává se spor uvnitř koalice. Poslankyně Radka Maxová (ANO), která má v hnutí na starost sociální oblast, ve středu Právu řekla, že pro současnou podobu zákona by nehlasovali.

„Bohužel byla schválena koncepce sociálního bydlení, se kterou zásadně také nesouhlasily kraje, Svaz měst a obcí a další organizace. MPSV se drží této koncepce a není to dobře,“ řekla Právu Maxová.

Podle ní by bytová politika měla zůstat v gesci ministerstva pro místní rozvoj, ANO by také chtělo, aby se v zákoně zrušil doplatek na bydlení, který nahrává byznysu se sociálním bydlením.

„Souhlasíme, že je potřeba zákon o sociálním bydlení, ale takový, aby žadatele motivoval k zapojení se do běžného  života,“ uvedla Maxová. „Než špatný zákon o sociálním bydlení, který nebude občany motivovat k běžnému životu, a oni budou toto bydlení jen zneužívat, tak raději žádný zákon,“ dodala.

Podobně mluví i poslanec Zdeněk Soukup (ANO), který se k zákonu již vyjadřoval. „Pro takovou podobu zákona bych rozhodně nehlasoval. Postrádám v něm určitou odpovědnost a spoluúčast klientů,“ řekl Právu. „Sociální bydlení by mělo být rozptýlené, aby nevznikala ghetta a chudinské čtvrti. Dávky na bydlení by se též neměly poskytovat v oblastech, kde není práce, abychom podpořili přirozenou migraci za prací,“ uvedl.

Marksová kritiku odmítá

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se vůči námitkám ANO ohradila. „Ministerstvo pro místní rozvoj mělo na přípravu tohoto zákona deset let a neudělalo nic. Navíc to není tak, že by lidé něco dostávali na stříbrném podnose. Zákon jasně rozděluje klienty sociálního bydlení na tři skupiny, přičemž v té nejnižší musí být přímá návaznost na sociální práci,“ řekla Právu Marksová.

O zákoně o sociálním bydlení včera jednali i ministři. „Resumé je takové, že pokud se dohodneme, tak přes ministerstvo pro místní rozvoj poteče financování investic a provozu,“ řekla Marksová. MMR drží hnutí ANO.

Na vládu až v říjnu

„Na základě zkušeností se bojíme, že když je nějaký projekt rozhozený mezi dva resorty, je obtížné ho koordinovat. Musíme si stanovit jasná pravidla,“ řekla Marksová.

Podle původních vládních plánů měla norma o sociálním bydlení platit od ledna příštího roku. Přípravy se ale opožďují.

„Šance na přijetí zákona nikdy nebyla tak dobrá. Odvedl se velký kus práce, takže naděje je značná,“ řekl včera šéfporadce premiéra Vladimír Špidla.

Vláda by měla paragrafy začít projednávat na přelomu října a listopadu. Pak by předlohu měla dostat Sněmovna. Špidla odhaduje, že by zákon mohla schválit zhruba v květnu příštího roku.

K přijetí zákona vyzývají některé organizace, např. Armáda spásy. V azylových domech žije na 10 tisíc lidí. Asi 100 tisíc osob bydlí v ubytovnách. Několik tisíc dalších je pak bez přístřeší na ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám