Hlavní obsah

Nová děla, vrtulníky, obrněnce. Armádu čekají nákupy za miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové obrněné vozy, 210 pásových obrněnců, speciální auta pro protichemickou jednotku, 12 vrtulníků, 50 děl. Je to jen krátký výčet z nákupního seznamu české armády, který v úterý na pražském Žofínském fóru představil Josef Bečvář, náčelník generálního štábu. Technika a služby, které se chystá armáda v následujících deseti letech zajistit, budou v hodnotě stovek miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na Žofínském fóru

Článek

„Máme dostatek prostředků, abychom ty projekty rozjeli,“ řekl Bečvář. Největším nákupem by měla být výměna bojových vozidel pěchoty  BVP 2. Podle generála by chtěli postupně nakoupit 210 pásových obrněnců za desítky miliard korun.

Již se připravuje nákup 62 kusů velitelsko-štábních a spojovatelských obrněných vozů. Z toho dvacítka budou pandury a 42 budou zřejmě šestikolové francouzské vozy Titus, které se budou ale vyrábět v kopřivnické Tatře.

Armáda dále chce 40 speciálních aut pro protichemickou jednotku. Jak nedávno uvedlo Právo, mělo by se jednat o lehká obrněná vozidla Iveco. Kompletovat by je měly státní podniky VTÚ a VOP Praha.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Obrněný transportér Titus

Na spadnutí je nákup osmi mobilních radarů MADR a také 12 víceúčelových vrtulníků. Připravuje se také nákup 50 děl, které by měly nahradit dosluhující houfnice Dana.

Dále by se měl podle Bečváře zcela modernizovat protiletadlový systém RBS.

Bečvář věří, že se na modernizaci armády bude ve velké míře účastnit domácí průmysl. „Domácí průmysl je pro nás důležitý a rádi ho podpoříme,“ řekl. Armáda od českých zbrojařů očekává, že budou nabízet kvalitní techniku za přijatelnou cenu.

Brexit jako hrozba

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek uvedl, že politici si stále málo uvědomují, že bez vlastního obranného průmyslu má stát jen málo šancí se bránit. „Bez průmyslové základny, dodávající moderní zbraně a bezpečnostní materiál, není možné nezávisle zajistit použitelnost ozbrojených sil,“ uvedl Hynek. Podle něj se české zbrojařské firmy oklepaly z krize, do které se dostaly v 90. letech, a získaly znovu schopnost stát se pilířem obrany státu. Bude podle něj záležet, zda stát výrobce neotráví zbytečnou byrokracií.

Zbrojařům se podle něj daří nehledě na státní zakázky, minulý rok zvýšili export o třetinu na 15 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náčelník generálního štábu ČR Josef Bečvář (vlevo) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na Žofínském fóru.

Z bezpečnostního hlediska je odchod Británie pro Unii citelná ztráta, protože má  nejlépe vyzbrojenou a vycvičenou armádu. „Nechci spekulovat o tom, zda brexit ovlivní mentalitu Velké Británie jako člena aliance, ale věřím, že ne,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). v souvislosti s britským brexitem kritizoval vedení Evropské komise. Od předsedy komise Jeana-Clauda Junckera podle něj nelze očekávat ani politickou odvahu, natož vůli k posunům, které by EU učinily pro lidi přijatelnější.

Současné vedení Evropské komise zkritizoval Hynek, podle něj Juncker ani komise nejsou garantem bezpečnosti, proto vyzval ostatní evropské zbrojařské agentury, aby tlačily na odchod celé komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám